Avtor: Katja Sreš, dne 28. october 2021, 10:10

Pirati plastike smo se konec oktobra udeležili enega od vodilnih dogodkov našega predsedstva Svetu EU na področju raziskav in inovacij, konference "Novi evropski raziskovalni prostor", ki je potekala na Brdu pri Kranju. Raziskovalci in odločevalci so na dvodnevnem dogodku sooblikovali oprijemljivejši in učinkovitejši raziskovalni prostor za raziskovalce, inovatorje in državljane EU. Med drugimi so sklenili, da je prav skupnostna znanost pomemben gradnik takšnega prostora. In kaj je eden najboljših primerov skupnostne znanosti - projekt Pirati plastike, ki smo bili prav iz tega razloga povabljeni na tako pomemben dogodek.

Z interaktivno predstavitvijo smo udeležencem približali vse faze projekta, ki v sodelovanju z mladimi in znanstveniki raziskuje onesnaženost slovenskih rek z makro- in mikroplastiko. Ekipi projekta, vodji dr. Mateji Grego iz Nacionalnega inštituta za biologijo - Morske biološke postaje Piran in študentki Špeli Colja ter Katji Sreš iz društva Ekologi brez meja, so se pridružili čisto pravi pirati Ajša Hadžirič, Žiga Košir in Brina Staniša z mentoricama Jernejo Seibert in Špelo Schrader iz Živilske šole BIC Ljubljana. Na stojnici, ki je z realnimi rečnimi odpadki pritegnila veliko pozornosti, so se izmenjali številni pomembni gostje, med njimi tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simona Kustec, ki slovenske pirate navdušeno spremlja že vse od začetka misije.

Poleg predstavitve pa je bil namen tudi spodbujanje predstavnikov drugih evropskih držav, da projekt prenesejo v svoje nacionalno okolje. Pirati plastike iz Slovenije, Nemčije in Portugalske smo prispevali že več kot 1000 sklopov podatkov. Verjamemo, da se bo tudi na račun tega dogodka ta številka z leti še pomnožila. Še bolj pa smo lahko optimistični, saj nas do konca leta čaka še kar nekaj takšnih predstavitev in dogodkov, o katerih vas bomo seveda obveščali.