Avtor: Katja Sreš, dne 21. march 2023, 08:03

Sporočilo za javnost

Svetovni dan voda Ekologi brez meja letos obeležujejo s predstavitvijo vseslovenske karte pitnikov, ki prebivalcem in turistom zaenkrat nudi informacije o 567 lokacijah z javnim dostopom do pitne vode, s čimer želijo vplivati na manjšo porabo embalirane vode. 

Letošnji Svetovni dan voda je posvečen pospeševanju sprememb za zagotovitev dostopa do pitne vode in sanitarno ureditev za vse ljudi na svetu. Dostopnost pa je tudi stvar informiranja. V Sloveniji je v večini primerov pitna voda visokokakovostna, marsikdo, predvsem tuji obiskovalci, pa še vedno raje posegajo po plastenkah. Zato so se Ekologi brez meja odločili za kartiranje vseh lokacij v Sloveniji, kjer je omogočen dostop do pitne vode v obliki javne infrastrukture ali urejenih naravnih virov. 

Na osrednjem slovenskem portalu za spodbujanje ponovne uporabe Manj je več tako danes objavljajo novo karto s 567 pitniki. Podatke so zbrali iz raznolikih, a v večini primerov  nepopolnih virov. Posameznike zato tudi tokrat vabijo k aktivnemu državljanstvu in brezplačnemu vnosu dodatnih lokacij in popravkov.

Z objavo informacij si prizadevajo k manjši porabi embalirane vode, ki je večinoma slabše kakovosti, saj vsebuje mikroplastiko in druge kemikalije, ki prehajajo vanjo prek embalaže, izdelane iz fosilnih goriv. Z manjšo porabo plastenk, ki brez kavcijskega sistema prepogosto zaidejo tudi v naše okolje, pa se posledično zmanjšuje tudi onesnaženost voda. “In tako se krog ponovno sklene,” še dodajo Ekologi brez meja.