Avtor: Katja Krivograd, dne 20. september 2017, 20:09

Petnajstega septembra 2018 bo potekala največja družbena akcija na svetu – Svetovni dan čiščenja. Na ta dan se bodo združili milijoni prostovoljcev vsega sveta in skupaj očistili milijone ton odpadkov.

 

Svetovni dan čiščenja se bo začel 15. septembra 2018 ob 10. uri na Novi Zelandiji. Val čiščenja bo sledil Soncu skozi 24 časovnih pasov in se končal 34 ur pozneje na Havajih. Prostovoljci iz več kot 150 držav se bodo pridružili največjemu svetovnemu pozitivnemu sodelovanju v boju proti enemu najbolj perečih ekoloških problemov – odpadkom.

 

»Svetovni dan čiščenja mora postati budnica za ves svet,« je poudarila vodja projekta Eva Truuverk. »Da so odpadki eden najbolj perečih problemov na svetu, ni nič novega. Vendar pa se je lažje obrniti stran in reči: To ne vpliva name. Pomembno pa je vedeti, da je mogoče odstraniti milijone odpadkov iz narave, že ko 5 % prebivalstva vsake države en sam dan nameni čiščenju.«

 

Main Logo

 

Večina morskih odpadkov prihaja s kopnega, zato so problem tako za razvite države kot tudi za države v razvoju. Po poročilu Global Waste Management Outlook pridejo milijoni ton nezakonito odloženih odpadkov v divjino in sčasoma v morja ter oceane. Čeprav veliko organizacij spremlja količino odpadkov v različnih delih sveta, se še vedno spopadajo s pomanjkanjem globalnih odpadkovnih podatkov.

 

NAJVEČJA SVETOVNA KAMPANJA ZA ODPADKOVNE PODATKE

Osrednja projektna ekipa je razvila globalno zbirko podatkov o odpadkih, ki se imenuje World Waste Platform, in združila različne podatkovne vire o odpadkih. Poleg tega so razvili tudi mobilno aplikacijo World Cleanup za zajem novih podatkov na terenu.

 

»Slepota za odpadke je največja ovira pri ustvarjanju čistejših skupnosti,« poudarja tehnološki vodja pri fundaciji Let's do it! Margus Simson. »Ljudje so postali tako navajeni odpadkov, da jih več ne opazijo, niti ne opazijo njihovih posledic. Zbirka podatkov o odpadkih pomaga svetu razumeti resnost problema odpadkov in boja proti odpadkovni slepoti.«

 

World Waste Platform je prva globalna in obsežna sistematizacija podatkov o odpadkih. Globalna zbirka podatkov združuje informacije o lokaciji, vrstah, izvoru in drugih kazalnikih za analizo. »Danes platforma kaže napredek odkrivanja odpadkov po vsem svetu. V naslednjem letu bo ponudila še več konkretnih informacij. V ta namen 130 ljudi po vsem svetu zbira in prilagaja obstoječe podatke,« je dejal Simson.

 

Aplikacija World Cleanup pomaga zbirati podatke, platforma pa nam omogoča njihovo primerjavo. »Zabeleženje odpadkov je prvi korak – ko vemo, kje so smeti in koliko jih je, lahko začnemo čistiti,'' je dodal Margus Simson. Aplikacija World Cleanup je enostavna za uporabo in omogoča, da vsi sodelujemo pri iskanju odpadkov z namenom, da v letu do Svetovnega dneva čiščenja najdemo precejšen del svetovnih kopenskih odpadkov. Podatki o nezakonitih odpadkih, zbrani s pomočjo te aplikacije, bodo vodjem državnih ekip pomagali načrtovati njihove čistilne akcije na Svetovni dan čiščenja.

 

Tudi Slovenci bomo 15. septembra 2018 očistili Slovenijo v enem dnevu. Do tega trenutka smo s 14 % udeleženih prebivalcev še vedno rekorderji med vsemi državami. Verjamemo, da nam bo z vašo pomočjo to uspelo tudi prihodnje leto, zato vabimo vse posameznike, podjetja in organizacije, ki bi želeli pri akciji sodelovati, da nam pišejo na info@ocistimo.si.

 

Prevod: Katja Krivograd