Objavljeno dne

Do 31. avgusta vabljeni v Galerijo Jakopič in Mestni muzej Ljubljana na odlično fotografsko razstavo Geneza, ki velja za enega osrednjih kulturnih projektov v času, ko se Ljubljana lahko pohvali, da je Zelena prestolnica Evrope.

 

Svetovno priznani fotograf Sebastião Selgado je svoj fotografski aparat usmeril v lepoto neokrnjene narave in bitja, ki živijo v sožitju z njo. Rezultat osemletnega Salgadovega raziskovalnega potovanja je razstava 245 veličastnih črno-belih fotografij.

 

Geneza, ki jo Salgado vidi kot svoje »ljubezensko pismo planetu«, je navdihnila okoljevarstveno iniciativo Moje ljubezensko pismo planetu (#lovelettertotheplanet), ki obiskovalcem razstave ponuja možnost, da sodelujejo v številnih akcijah, tako na lokalni kot na globalni ravni – od odstranjevanja invazivnih tujerodnih vrst do čiščenja okolja, v Mestnem muzeju Ljubljana pa s svojim »ljubezenskim pismom planetu« ozelenijo simbolično drevo. Tudi Ekologi brez meja sodelujemo pri tej okoljevarstveni iniciativi. 

 

Več informacij o razstavi in spremljevalnem programu je na voljo na spletni strani MGML

 

10-4-7501 s.salgado sloni elephants

Ker so afriški sloni (Loxodonta africana) v Zambiji pogosto žrtve divjih lovcev, se bojijo ljudi in vozil. Če opazijo avto, se običajno hitro umaknejo v goščavo. Narodni park Kafue, Zambija. 2010 (foto: Sebastião Salgado. Amazonas Images.)