Avtor: Katja Sreš, dne 15. january 2019, 15:01

Lansko leto je bilo za nas in tudi za okolje zelo razburljivo. Da se vsi skupaj napolnimo z dovoljšnjo mero motivacije za leto, ko bomo upihnili že 10. svečko delovanja, smo zbrali nekaj najbolj pozitivnih novic in dogodkov iz 2018.

Še zadnjič smo očistili Slovenijo, prvič skupaj s celotnim svetom

Prvič v zgodovini človeštva se je združilo 17 milijonov parov rok, ki so v enem dnevu čistile 158 držav sveta. Roke so bile tudi slovenske - našteli smo jih več kot 36 tisoč parov, ki so 15. septembra 2018 iz narave odstranile več kot 221 ton odpadkov in očistile 155 odlagališč. Skupaj s prostovoljci smo ustvarili tudi najčistejšo pisavo na svetu, ki nas je popeljala do zmage na festivalu SEMPL v kategoriji novi medij/medijski format.

Še nikoli se ni govorilo toliko o plastiki

Pozornost so zbudile novice o prvem odkritju mikroplastike v človeških telesih in ambicioznih ukrepih za prepoved plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Da slednji dobesedno in v prenesenem pomenu prodirajo v vse pore našega življenja, priča tudi izbor slovarja Collins za besedo leta – ‘single-use’ oz. za enkratno uporabo. Tudi Ekologi smo se pridružili temu valu in zagnali projekt Plastika naša vsakdanja.

Slovenija - edina država z zero waste prestolnico, hotelom, prireditvijo in trgovino

Z zero waste prestolnico se lahko že lep čas pohvalimo in tudi v letu 2018 je bila pogosto pod drobnogledom tujih novinarjev in organizacij kot primer dobre prakse. Smo pa lani podelili zero waste naziv Hotelu Ribno in (Z)mešanemu festivalu. Ob koncu leta pa nas je še dodatno razveselila novica, da sta Manca in Primož odprla Rifuzl - prvo trgovino brez embalaže. Izpostaviti moramo tudi Žalec, ki se je kot 9. občina pridružila naši mreži zero waste občin.

Slovenka leta

Predčasno božično darilo smo prejeli že v začetku decembra, ko nas je razveselila novica, da naša predsednica Urša ni le ena najbolj zagnanih aktivistk in nasploh vseh pohval vredna junakinja, ampak tudi Slovenka leta!

#številke

Naše delovnike so polnile aktivnosti štirih projektov, ki smo jih pridobili v lanskem letu. O njih smo se razgovorili na več kot 20 predavanjih po Sloveniji, brali, slišali in gledali pa ste nas lahko v 1565 medijskih prispevkih. Podprli smo številne nacionalne in globalne pobude - da bi našteli vse, bi potrebovali več kot tri roke. Spletno trgovino Zelenci smo založili že z več kot 90 okolju prijaznimi in trajnimi izdelki, na 9 izmenjavah Tekstilnica pa smo pred uničenjem rešili eno tono oblačil.

Ravne na Koroškem 07

2018 smo očistili Slovenijo. Naj taka tudi v 2019 ostane (foto: ekipa z Raven na Koroškem)

Piše: Katja Sreš