05
Dec
2013

Uredba o ravnanju z OEEO

UREDBA O RAVNANJU Z ODPADNO ELEKTRIČNO IN ELEKTRONSKO OPREMO

(2006, 2010)

Uredba določa pravila ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo z namenom preprečevanja nastajanja odpadne opreme in zgotavljanja njene ponovne uporabe, recikliranja in drugih načinov predelave. Določa tudi ukrepe za izboljšanje učinkovitosti na tem področju ravnanja z odpadki.

V prilogah 1 in 2 uredba določa za katero opremo in proizvode veljajo njene določbe.

Pri načrtovanju in izdelavi EEO je potrebno olajšati razstavljanje in predelavo, predvsem pa ponovno uporabo in recikliranje OEEO, njenih sestavnih delov in materialov. Preprečevanje ponovne uporabe s posebnim oblikovanjem ali proizvodnimi postopki je prepovedano.

Vsa oprema mora biti označena z znakom o obveznem ločenem zbiranju, o čemer morajo proizvajalci tudi obveščati končne uporabnike. Proizvajalci morajo na lastne stroške obveščati javnost o namenih in ciljih zbiranja OEEO, o urejenih zbiralnicah, o tem, da OEEO ne sodi med mešane komunalne odpadke, o možnih načinih predelave in ponovne uporabe ter o možnih škodljivih vplivih nevarnih snovi.

Končni uporabnik ne sme prepuščati OEEO kot mešani komunalni odpadek, ampak jo mora oddati distributerju, proizvajalcu v zbiralnici ali zbirnem centru v okviru javne komunalne službe. Distributer mora ob dobavi brezplačno prevzeti OEEO od gospodinjstva in sicer opremo enako dobavljeni opremi in v enakem številu kosov. Če je OEEO razstavljena ali poškodovana, lahko distributer prevzem zavrne. Če distributer ne prevzema OEEO, mora zagotoviti možnost njene oddaje na prodajnem ali prevzemnem mestu, ki ni oddaljeno več kot 5 km zračne razdalje. Proizvajalci morajo OEEO brezplačno prevzeti od distributerja.

Proizvajalec mora brezplačno prevzeti ločeno zbrano OEEO od javne komunalne službe in povrniti naslednje stroške: postavitve in vzdrževanja opreme v zbirnih centrih, če presega obseg iz predpisov o ravnanju z ločeno zbranimi frakcijami, stroške skladiščenja, če presegajo čas začasnega skladiščenja ter stroške prevzemanja OEEO v zbirnem centru. Vsi proizvajalci morajo javnim komunalnim službam zagotoviti prevzem vse ločeno zbrane OEEO iz gospodinjstev. Distributer in javna komunalna služba morata OEEO hraniti ločeno in razvrščeno po razredih in podrazredih.

Proizvajalec mora zagotoviti reden prevzem OEEO, zagotoviti prevoz in nadaljnjo predelavo ali odstranjevanje. Vsa OEEO – razen če je v celoti nemenjena ponovni uporabi – mora biti pred predelavo obdelana. Predelana mora biti tako, da so zagotovljeni vsaj z EU direktivo določeni minimalni deleži ponovne uporabe, recikliranja in predelave. Iz vsake naprave se morajo izločiti nevarne snovi. O lokacijah teh snovi v OEEO morajo upravljavce centrov za obdelavo obvestiti proizvajalci.

Proizvajalci EEO morajo biti vpisani v evidenco pri ministrstvu in za vpis predložiti načrt ravnanja z OEEO. Podatki iz evidence (razen letnih količin, ki jo daje v promet), so javno dostopni na spletni strani ministrstva. Za zagotavljanje svojih obveznosti lahko več proizvajalcev pripravi skupni načrt ravnanja z OEEO.  Najpozneje do 31. marca tekočega leta morajo proizvajalci ministrstvu posredovati poročilo o ravnanju z OEEO za preteklo koledarsko leto.

Nadzor nad izvajanjem uredbe opravljajo inšpektorji, pristojni za okolje. Uredba vsebuje kazenske določbe.

Cilji:

Razred OEEO Stopnja predelave Stopnja ponovne uporabe / recikliranja
1-velika gospodinjska oprema 80 % 75 %
2-mala gospodinjska oprema 70 % 50 %
3-oprema za IT komunikacije 75 % 65 %
4-oprema za zabavno elektroniko in fotovoltaični paneli 75 % 65 %
5-oprema za razsvetljavo 70 % 50 %
6-električna in elektronska orodja 70 % 50 %
7-igrače, oprema za prosti čas in šport 70 % 50 %
8-medicinski pripomočki
9-instrumenti za spremljanje in nadzor 70 % 50 %
10-avtomati 80% 75 %

Besedilo v PDF obliki: SLO-UREDBA O RAVNANJU Z OEEO

 

ebm-plan b-ess

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...