05
Dec
2013

Uredba o svečah

UREDBA O RAVNANJU Z ODPADNIMI NAGROBNIMI SVEČAMI

(2008)

Uredba je sprejeta v skladu z evropsko Direktivo o embalaži in odpadni embalaži ter določa pravila ravnanja z nagrobnimi svečami tako, da se zagotovi njihovo ločeno zbiranje, recikliranje in drugi načini predelave.

Določbe uredbe se nanašajo na odpadne nagrobne sveče, ki jih obiskovalci pokopališč prepuščajo v zabojnikih na pokopališčih ali jih izvajalec javne kumunalne službe izloča s sortiranjem iz mešanih komunalnih odpadkov, ločenih frakcij ali odpadkov s pokopališč. Uredba velja tudi za tiste nagrobne sveče, ki se razvrščajo med odpadno električno in elektronsko opremo.

Upravljavec pokopališča mora zagotoviti, da se odpadne nagrobne sveče

  • zbirajo in  začasno skladiščijo na pokopališču kot ločena frakcija odpadkov v posodah ali zabojnikih, ki so jasno označeni z napisom »samo za odpadne nagrobne sveče«,
  • ne mešajo z dugimi odpadki in
  • jih ločeno oddajo izvajalcu javne komunalne službe.

Zagotoviti mora, da so obiskovalci pokopališč obveščeni o možnosti in obveznosti njihovega ločenega zbiranja. Upravljavec pokopališča, večjega od 15 ha lahko odpadne nagrobne sveče oddaja neposredno zbiralcu, če z njim sklene pogodbo. O tem mora voditi evidenco v obliki evidenčnih listov. Takšna oddaja odpadnih nagrobnih sveč je brezplačna.

Upravljavec pokopališča mora imeti izdelan načrt gospodarjenja z odpadnimi nagrobnimi svečami. Če jih prepušča izvajalcu javne komunalne službe, mora ta podatek vnesti v načrt. Če jih prepušča zbiralcu pa mora načrt vsebovati še tremin oddaje in ime pooblaščene osebe.

Izvajalec javne komunlane službe mora zagotoviti:

  • prevzem odpadnih nagrobnih sveč na prevzemnih mestih s pokopališč ter spomenikih
  • izločanje odpadnih nagrobnih sveč pri obdelavi mešanih komunalnih odpadkov
  • izločanje odpadnih nagrobnih sveč pri obdelavi ločeno zbranih frakcij
  • izpolnjevanje evidenčnega lista za vsako oddano pošiljko zbiralcu
  • vodenje evidence v obliki zbirke evidenčnih listov.

Pred oddajo mora poskrbeti, da se odpadne nagrobne sveče ne onesnažijo ali mešajo z drugimi odpadki, lahko pa se drobijo in stiskajo. Zagotoviti mora predpisane zmogljivosti za prehodno skladiščenje v enem ali več zbirnih centrih. Oddaja odpadnih nagrobnih sveč je brezplačna.

Izvajalec javne komunalne službe, upravljavec pokopališč in zbiralec morajo evidenčne liste poslati pristojnemu ministrstvu.

Proizvajalci in uvozniki morajo zagotoviti zbiranje od izvajalcev javnih komunalnih služb in upravljavcev pokopališč ter na svoje stroške zagotoviti njihovo predelavo. Vpisani morajo biti v evidenco proizvajalcev, ki jo vodi ministrstvo. Izdelati mora načrt ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami s predpisano vsebino. Podatki iz evidence so razen podatka o letni količini, dani na trg, dostopni javnosti na spletnih straneh ministrstva. Več proizvajalcev lahko pripravi tudi skupni načrt ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami.

Zbiralec odpadnih nagobnih sveč mora biti vpisan v evidenco zbiralcev odpadkov pri pristojnem ministrstvu. Odpadne nagrobne sveče lahko zbira in zagotavlja njihovo predelavo samo v obsegu in na način, ki je določen v načrtu. Za zbiranje, razvrščanje in prehodno skladiščenje mora urediti enega ali več zbirnih centrov. Delež prevzema odpadnih nagrobnih sveč od izvajalcev komunalne službe določi ministrstvo za vsakega zbiralca.

Proizvajalci morajo najkasneje do 31. marca tekočega leta posredovati ministrstvu poročilo o ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami za preteklo koledarsko leto.

Nadzor nad izvajanjem uredbe opravljajo inšektorji, pristojni za varstvo okolja. Uredba vsebuje tudi kazenske določbe.

Besedilo v PDF obliki: SLO-UREDBA O NAGROBNIH SVEČAH

 

ebm-plan b-ess

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...