11
Avg
2014

Bankwatch: Zagreb se še vedno igra z ognjem

Organizacija Bankwatch je v štiri leta trajajoči kampanji skupaj z nevladno organizacijo Zelena akcija in lokalno skupino UZOR uspela preprečiti financiranje sežigalnice za 385.000 ton odpadkov v okolici Zagreba. Razlogi za nasprotovanje so bili predvsem nizka stopnja recikliranja in kompostiranja v Zagrebu ter slabe izkušnje na področju varovanja okolja na Hrvaškem.

Zaradi takšnih ali drugačnih razlogov sta se EBRD in EIB izognili financiranju, leta 2008 pa je zagrebški župan potrdil, da so načrti ustavljeni. A Zagreb še vedno vztraja pri načrtu za ravnanje z odpadki, ki je skoraj identičen prejšnjemu in še vedno vsebuje gradnjo sežigalnice, le da tokrat za količino 400.000 ton odpadkov letno. V Zagrebu živi skoraj četrtina hrvaškega prebivalstva, odstotek recikliranja v glavnem mestu pa je še vedno zelo nizek.

Zelena akcija
Na aprilski akciji Zelene akcije je rešitve iskal tudi profesor Baltazar
(foto: www.zelena-akcija.hr)

Načrtovana gradnja sežigalnice in odlagališča pepela naj bi stala 360 milijonov evrov, kar je 35-krat manj denarja, kot bi ga bilo potrebno vložiti v recikliranje in ločeno zbiranje odpadkov ter strategijo Zero Waste. Edini ukrep, ki ga je občina sprejela na področju recikliranja, je namestitev zabojnikov za ločeno zbiranje, ki pa omogočajo ločevanje le nekaterih materialov in bodo na dolgi rok verjetno neuporabni. Mestna občina Zagreb se kljub znanim alternativam – preprečevanje nastajanja odpadkov, recikliranje, kompostiranje in mehanska obdelava odpadkov – ne odloči za njihovo uvedbo.

Potreba po ravnanju z odpadki iz Zagreba je tako pogosto edini argument za gradnjo sežigalnice. Pri tem pa mesto nima izdelanega načrta o tem, kaj bodo storili v primeru manjka odpadkov – jih bodo uvažali? Sežigalnica bo ustvarila približno 100.000 ton pepela, a za enkrat še ni konkretnih predlogov kje bi ga lahko odlagali, saj so vsi predlogi naleteli na močan odpor lokalnih skupnosti.

Povzeto po članku: City Zagreb still playing with fire

Prevod in povzetek: Eva Gumzej

Dodatne informacije:

Zelena akcija: Reciklirajte otpad, a ne loše ideje!

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...