29
Jul
2014

Francija prepoveduje plastične vrečke

Junija letos so poslanci francoskega parlamenta izglasovali vladni predlog, po katerem bi bila od 1. januarja 2016 dalje prepovedana uporaba plastičnih vrečk za enkratno uporabo. Vlada je med razlogi za svojo odločitev poudarila, da se je v letih 2002 – 2011 število dobavljenih plastičnih vrečk trgovskim centrom iz 10,5 milijard znižalo na 700 milijonov. Še vedno pa francoske trgovine skupno razdelijo več kot 5 milijard plastičnih vrečk za enkratno uporabo in 12 milijard vrečk za sadje in zelenjavo, zato po besedah vlade obstaja  še veliko prostora za dodatno zmanjšanje.

Okrogla_miza_Smeti_3
Bagfoot (foto: arhiv EBM)

Francoska vlada navaja alternative, ki so na voljo kupcem: vrečke za ponovno uporabo iz različnih materialov, biorazgradljive vrečke za enkratno uporabo, ter uporaba košar ali vozičkov. Ministrica za okolje Segolene Royal je pozdravila predlog, ki ga po njenih besedah zaradi onesnaževanja okolja že dolgo pričakujejo nevladne organizacije. Nad predlogom so manj navdušena združenja trgovcev, saj bo ukrep povzročil dvig njihovih stroškov. Trdijo, da so vrečke za sadje in zelenjavo nujno potrebne zaradi higienskih razlogov. Zato parlament pozivajo, naj ob naslednjem glasovanju ukrep prekliče.

Francija si že dalj časa prizadeva sprejeti takšno zakonodajo. Januarja 2006 je bil izglasovan zakon o usmeritvah na področju  kmetijstva, ki je do 1. januarja 2010 predvidel popolno prepoved izdajanja nerazgradljivih plastičnih vrečk brezplačno ali proti plačilu. Zoper ukrep se je decembra istega leta izrekla Evropska komisija, ker je bil v neskladju z Direktivo o embalaži in odpadni embalaži, ki določa, da države članice na svojem ozemlju ne ovirajo prometa embalaže, ki izpolnjuje določbe direktive. Parlament je nato poskusil s pristopom uvedbe davka na plastične vrečke. Oktobra 2008 je parlamentarna komisija za finance vložila predlog uvedbe ekološke takse. Predlogu je nasprotovala vlada, parlament ga ni izglasoval.

Podobne ukrepe pa bi zdaj od držav članic lahko zahtevala tudi Evropska unija. Države bodo lahko izbirale med tremi možnostmi: obdavčitev, uporabo tržnih instumentov ali prepovedjo. Tako predvideva osnutek zakonodaje, ki jo je pomladi z veliko večino potrdil Evropski parlament, a bo dokončna odločitev v rokah novega parlamenta in držav članic. Kar nekaj evropskih držav je že sprejelo uvedbo davka na plastične vrečke. Kljub temu jih povprečni evropejec še vedno porabi 175 letno, vsako leto pa v EU nastane med 13 in 25 milijoni ton plastičnih odpadkov.

Leta 2010 smo Ekologi brez meja v sodelovanju z nekaterimi poslanci podali predlog Zakona o omejevanju rabe nakupovalnih vrečk (ZOUNV), a zaradi pritiskov s strani gospodarstva do sprejetja zakona ni prišlo. Kljub temu je celotna kampanja Vrečko na vrečko spodbudila večje trgovske verige, da so umaknile brezplačne vrečke na blagajnah in kupcem ponudile vrečke za večkratno uporabo. A še vedno mnoge trgovine kupcem na blagajni avtomatično zložijo izdelke v plastične vrečke, ponekod njihovo uporabo celo zahtevajo. Če na teden vzamemo samo 6 vrečk (vključno s tistimi za sadje in zelenjavo), to pomeni 305 vrečk na leto ali 24.095 vrečk na povprečno življenjsko dobo Slovencev.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...