02
Okt
2014

Javno pismo županu Mestne občine Koper in v.d. direktorja Komunale Koper

zwsSpoštovana gospod župan Boris Popovič in v.d. direktorja Gašpar Gašpar Mišič,

na spletnem portalu Regionalobala.si smo zasledili prispevek o odprtju zbirnega centra Srmin, v katerem je navedena tudi izjava v.d. direktorja Komunale Koper, g. Gašpar Gašpar Mišiča, da si bo mestna občina prizadevala za nadaljevanje programa Zero Waste, torej občine z nič odpadki.

Opozoriti vas želimo, da Mestna občina Koper tega naziva ne more uporabljati, saj nacionalni Zero Waste organizaciji, torej Društvu  Ekologi brez meja, do danes ni niti najavila svoje namere, da to želi postati. Da se občina lahko javno deklarira kot skupnost na poti do Zero Waste, mora izpolniti določene pogoje in izpeljati postopek, ki zajema posnetek stanja, dolgoročne cilje in ukrepe, ter termin njihove izvedbe. Občina v ta namen oblikuje posebno zavezo, ki jo sprejme občinski svet. Nacionalna Zero Waste organizacija zatem preveri zavezo in če so izpolnjeni vsi predpisani pogoji, predlaga potrditev še evropski organizaciji Zero Waste Europe. Šele ko slednja potrdi zavezo, se občina lahko v javnosti predstavlja kot Zero Waste občina ali občina na poti do Zero Waste. Takšne pogoje so do sedaj izpolnile le štiri občine v Sloveniji.

Za pridružitev slovenskih občin mreži skupnosti na poti do Zero Waste vlada precej zanimanja, zato v Društvu Ekologi brez meja z veseljem vabimo Mestno občino Koper, da  najavi svojo namero postati naslednja slovenska Zero Waste občina. Natančnejša navodila o postopku bomo objavili konec oktobra.

S spoštovanjem

Erika Oblak

Društvo Ekologi brez meja
Vodja programa Zero Waste Slovenija

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...