09
Okt
2014

V Španiji z več kompostiranja do 5.200 novih služb

Raziskava »Ravnanje z biološko razgradljivimi odpadki v urbanih naseljih v okviru ločenega zbiranja odpadkov«, katerega avtorji so strokovnjaki Comisiones Obreras (CCOO) in Inštituta za delo, okolje in zdravje (ISTAS), opredeljuje ravnanje z biološkimi odpadki v urbanih naseljih, navaja število potencialnih novih delovnih mest ter predlaga rešitve.

earthprobiotic-co-za
Foto: www.earthprobiotic.co.za

Po podatkih španskega Ministrstva za okolje in prostor naj bi 84 % bio odpadkov v urbanih naseljih pristalo v smeteh za mešane odpadke. Ti odpadki onemogočajo recikliranje drugih vrst odpadkov, ker jih onesnažijo, ter pridobivanje kvalitetnega komposta, ki bi ga lahko uporabili v kmetijstvu. Od 22 milijonov ton odpadkov, ki nastanejo v mestih, jih kar 9 ton predstavljajo biološko razgradljivi odpadki.

Raziskava ocenjuje, da ta sektor trenutno zaposluje okoli 11.464 delavcev, vključuje prevoz, obdelavo in prodajo. Z novimi kompostarnami bi lahko ustvarili dodatnih 5.000 delovnih mest. Z ločenim zbiranjem odpadkov bi omilili negativen vpliv na okolje, saj bi zmanjšali izpuste CO2 za kar 800.000 ton letno, preprečili izpust 235.477 kubičnih metrov onesnaženih voda ter zamenjali umetna gnojila za kakovosten kompost.

CCOO in ISTAS se zavzemata za to, da bi se država zavezala k obveznemu ločenemu zbiranju 80 % biološko razgradljivih odpadkov ter oblikovala mehanizme nadzora, ki bodo zagotovili proizvodnjo kakovostnega komposta. Predlagata še javne naložbe in davčne olajšave, ki bi dodatno spodbudile razvoj tega področja.

Prevod: Eva Gumzej

Povzeto po članku EfeVerde: Un estudio afirma que el aumento del reciclaje de materia orgánica podría crear 5.200 empleos

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...