02
Jul
2014

Paket ‘Krožno gospodarstvo’ Evropo trdno usmerja proti Zero Waste toda …

ZeroWasteLogoZero Waste Europe (ZWE) pozdravlja paket Krožno gospodarstvo, ki ga je danes objavila Evropska komisija, ter usmeritev EU k družbi brez odpadkov.  ZWE je mreža lokalnih Zero Waste skupin in več kot 300 evropskih lokalnih skupnosti, ki je vodilna na področju prakse ravnanja z odpadki v Evropi in torej lahko potrdi, da so novi cilji Evropske komisije dosegljivi.

ZWE še posebej pozdravlja:

  • nov cilj 70 % recikliranja do leta 2030, s katerim zagotavlja, da bo nivo ločenega zbiranja konstantno naraščal,
  • jasnejša definicija recikliranja – izključeni so ostanki procesa recikliranja,
  • novi cilji recikliranja 80 % odpadne embalaže,
  • obvezno ločeno zbiranje biološko razgradljivih odpadkov do leta 2025,
  • zmanjšanje odpadne hrane vsaj za 25 % do leta 2025,
  • 30 % zmanjšanje morskih odpadkov do leta 2020,
  • uvedba kriterijev povezanih s trajanjem, modularnostjo, ponovno uporabo in recikliranjem v Uredbo o okoljsko primerni zasnovi izdelkov,
  • namero EU, da preneha financirati naprave za odstranjevanje odpadkov in preusmeri vire v infrastrukturo za ločeno zbiranje, ponovno uporabo in recikliranje,

A ZWE obenem opozarja na:

  • prepoved odlaganja odpadkov, ki jih je možno reciklirati, brez vzporedne prepovedi  sežiganja teh odpadkov. Kljub temu, da je energetska predelava v hierarhiji ravnanja z odpadki nivo nad odstranjevanjem, bi se s stališča Zero Waste morali prioritetno usmeriti na najvišje nivoje: zniževanje nastajanja, ponovna uporaba in recikliranje. Recikliranje bi morala biti zadnja od sprejemljivih možnosti. Paket Krožno gospodarstvo tako ne zapira vrat sežiganju, ki po mnenju Evropske okoljske agencije ne sodi v krožno gospodarstvo.
  • ponavljanje preteklih napak glede premika odpadkov navzgor po hierarhiji. Podobno kot postopno preusmerjanje biološko razgradljivih odpadkov v nekaterih nacionalnih zakonodajah ni le vodilo v več recikliranja, pač pa tudi v spodbujanje sežiganja, lahko trenutni predlog prepovedi odlaganja plastike vodi v promocijo njenega sežiganja in ne v preventivne ukrepe, ponovno uporabo in recikliranje.
  • zaskrbljujoče pomanjkanje vizije glede ravnanja s plastično embalažo, še posebej v povezavi z onesnaževanjem morij, ki ima med vsemi odpadkovnimi tokovi najnižje cilje ponovne uporabe in recikliranja,
  • skupni cilj za ponovno uporabo in recikliranje, saj se recikliranje nanaša na materiale (papir, plastika, itd.), ponovna uporaba pa bi se morala nanašati na izdelke,
  • pomanjkanje vodil in instrumentov za spodbujanje ponovne uporabe v Evropi kljub temu, da ima največji potencial za nova delovna mesta.

Tako ZWE predlaga:

  • ponovi premislek o ostanku 30 % odpadkov, ki jih do leta 2030 ne bomo reciklirali. Izkušnje Zero Waste kažejo, da je sisteme mogoče preoblikovati tako, da zagotavljajo dodatno zniževanje in snovno izrabo teh odpadkov.
  • s prepovedjo tako odlaganja kot sežiganja do leta 2030 zares skleniti zanko krožnega gospodarstva ,
  • uvajanje povratnega mehanizma med politikami na področju izdelkov in na področju odpadkov. Analize tega, kar danes ne moremo ponovno uporabiti in reciklirati, lahko predstavljajo signal proizvajalcem za preobilkvanje izdelkov tako, da ti v prihodnje ne postanejo več odpadek.
  • ločeni cilji za pripravo odpadkov na ponovno uporabo od ciljev za recikliranje,
  • uvedbo splošnih zavezujočih ciljev preventive in  ponovne uporabe za komunalne odpadke, še posebej pa za embalažo.

Direktor ZWE, Joan Marc Simon pravi: “Danes predstavljeni paket kaže, da je EU na pravi poti proti Zero Waste, kar je pohvalno. A paket se še vedno preveč osredotoča na rešitve v zadnjem delu. Naše izkušnje z Zero Waste lokalnimi skupnostmi kažejo, da bo potreben večji poudarek na začetnem delu tako, da:

– oblikujemo izdelke, ki trajajo dalj časa in jih je možno ponovno uporabiti in reciklirati,
– podpiramo optimizacijo ločenega zbiranja, vključno z biološko razgradljivimi odpadki,
– ustvarimo zakonodajne in ekonomske pogoje za preprečevanje nastajanja, ponovno uporabo in recikliranje odpadkov, ki zdaj končajo na odlagališčih in v sežigalnicah.”

Sporočilo medijem ZWE: Circular Economy Package puts Europe firmly on the Zero Waste track but…

Dodatne informacije:

Joan Marc Simon, direktor ZWE
+34 646408963
info@zerowasteeurope.eu

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...