12
Nov
2014

Prvo mednarodno srečanje mreže proti sosežigu odpadkov v cementarnah

Med 8. in 9. novembrom 2014 je v italijanskem mestu Barletta potekalo prvo mednarodno srečanje nevladnih organizacij in civilnih gibanj, ki se borijo proti sosežigu odpadkov v cementarnah. Predstavitve različnih organizacij in strokovnajkov so potekale v nabito polni dvorani mestne hiše v Barletti.

ZW-Barletta-mala

Dogodka, ki so ga organizirali Zero Waste Italija, Zero Waste Europe in GAIA, so se udeležile delegacije iz  Italije, Slovenije, Bolgarije, Španije, Srbije, Velike Britanije, ZDA in Japonske. Glavni namen srečanja je bil spodbujati oblikovanje mednarodne mreže civilnih gibanj in stroke v boju proti sežiganju in sosežiganju odpadkov, ter za izmenjavo izkušenj, informacij in znanja. V cementarnah se namreč sežiga vedno več odpadkov – tudi komunalnih in nevarnih. A za lokalne skupnosti so posledice katastrofalne – o čemer so govorili tako aktivisti, kot tudi strokovnjaki s področja prava, vplivov na okolje ter medicine iz vseh sodelujočih držav. Iz Slovenije je svoje aktivnosti predstavilo društvo Eko krog iz Zasavja.

Kakšne pa so alternative? V popoldanskem delu so govorci predstavili koncept Zero Waste in praktične primere zavez lokalnih skupnosti na poti do družbe brez odpadkov: Enzo Favoino, Paul Connett, Erika Oblak, Massimo Piras, dr. Ciaula ter Frank Matrone.

slovenska-delegacija
Delegacija iz Slovenije: Zero Waste Slovenija in Eko krog

Zadnji dan srečanja je bil posvečen razpravi in snovanju idej ter pobud za delovanje novonastale mednarodne mreže organizacij proti sežiganju odpadkov v cementarnah. Mreža bo članicam zagotavljala tehnično in strokovno znanje ter nevtralne raziskave, ki jih zasebni laboratoriji, povezani s cementno industrijo, ne morejo zagotavljati. V naslednjih dneh bo objavljen poseben manifest, ki so ga gostje in udeleženci pripravili na koncu srečanja.

Več o srečanju European gathering against waste incineration in cement kilns

Povzeto po članku  Primo Convegno Internazionale contro l’Incenerimento dei Rifiuti nei Cementifici

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...