07
Dec
2014

So odpadki obnovljiv vir energije?

Piše: Mike Brown, Isonomia

Če si ogledamo gradiva uporabnikov in proizvajalcev sežigalnic za energetsko predelavo odpadkov, kmalu naletimo na izraz “obnovljiv vir energije”. Takšen PR seveda ni presenetljiv. Proizvajalci želijo prodati sežigalnico. Politika, ki jo želi postaviti, mora prepričati prebivalce, da je to dobra ideja. Zelena investicijska banka pač ne bi bila zelena, če ne bi podpirala obnovljivih virov energije.

Renewable_Energy_center_img2
Odpadki kot obnovljiv vir energije je nevaren mit

Evropska komisija v direktivi o obnovljivih virih energije takšno energijo definira kot energijo iz ne-fosilnih virov. Torej: vetrno, sončno, aerotermalno, geotermalno, hidrotermalno energijo, energijo oceanov, biomase, odlagališčnih plinov, plinov iz komunalnih čistilnih naprav ter bioplinov.

Zato velik del materialov naših odpadkov ni obnovljivih. Gre za materiale iz fosilnih goriv, kot je na primer plastika. Vsebujejo pa tudi biogene materiale kot je papir, lepenka, tekstil in hrana. Čeprav jih je okoljsko (in pogosto tudi ekonomsko) sprejemljiveje reciklirati, bi jih najbrž lahko šteli med obnovljive, tako kot druge oblike biomase. A ti biogeni materiali so pogosto proizvedeni s pomočjo intenzivnega kmetijstva. Monokulturni gozdovi in bombažna polja so v bistvu zelene puščave. Ekosistemi, od koder te materiale pridobivamo, ne bi preživeli brez pomoči človeka in energije fosilnih goriv. Zato je več kot vprašljivo, ali te materiale lahko štejemo kot obnovljive.

Biogeni material v mešanih ostankih odpadkov daje sežigalnicam njihov sloves obnovljivih virov in največji delež po teži teh odpadkov predstavlja hrana. V poprečju med 30 % in 40 % skupne mase, čeprav lahko delež niha glede na to, koliko odpadkov neko območje uspe ločeno zbrati za recikliranje. Če papir, lepenka in tekstil dobro gorijo, pa je v hrani do 70 % vode. Hrane ne sežigajo zato, ker je dobro gorivo (doma lahko naredite poizkus in skušate zažgati solato ali pokvarjen jogurt), pač pa zato, ker  je težka in so sežigalnice plačane za vsako tono sežganih odpadkov. Opadna hrana je torej glavna biogena in obnovljiva komponenta mešanih ostankov, a slabo gori in zato ustvari le malo energije.

Raziskava britanske agencije za okolje na podlagi zastarelih podatkov o sestavi mešanih ostankov odpadkov iz leta 2006 ugotavlja, da hrana predstavlja 31 % goriva za sežigalnico in prispeva le 15 % energije. Medtem, ko plastika predstavlja 13 % goriva in prispeva 32 % energije. Novejši podatki o sestavi odpadkov kažejo, da plastika predstavlja že 25 % mešanih ostankov odpadkov iz gospodinjstev, kar prispeva več kot polovico energije iz sežigalnice.

Mit o sežigalnicah kot viru obnovljive energije je nevaren in ga je potrebno razbiti še preden za sežigalnice zapravimo še več javnega denarja.

 

Cel članek: Is waste a source of renewable energy?

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...