13
Maj
2014

Vrhnika – prva Zero Waste občina v Sloveniji

Vrhnika je prva občina v Sloveniji, ki se je odločila, da se bo jeseni pridružila evropski mreži lokalnih skupnosti na poti do Zero Waste. Da se je prav Vrhnika prva odločila za ta korak, ni zgolj naključje, saj tam ločeno zbiranje odpadkov poznajo že 20 let. Dosegajo kar 76,17 % ločeno zbiranje in tako pridelajo zgolj 80 kg mešanih ostankov na prebivalca letno, oboje pa je pomemben rezultat tudi na evropskem nivoju.

Kamion-s
Vrhniški beli tovornjaki že 20 let pobirajo ločeno zbrane odpadke
(foto: arhiv Komunalno podjetje Vrhnika)

Komunalno podjetje Vrhnika skrbi za ravnanje z odpadki v treh občinah: Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer, ki skupaj štejejo 25.000 prebivalcev. Leta 1994 je občina Vrhnika na pobudo Komunalnega podjetja sprejela vizionarsko odločitev o modernizaciji ravnanja z odpadki in podprla pričetek ločenega zbiranja odpadkov v gospodinjstvih v času, ko o tem v Sloveniji ni razmišljala še nobena druga občina. Vizionarska zato, ker je zakonodaja uvedla obvezno ločevanje odpadkov na nacionalnem nivoju šele s koncem leta 2003 in tudi zato, ker v tistem času odlaganje na odlagališčih še ni predstavljalo tako visokega stroška kot ga danes.

Začetni koraki Vrhnike so bili usmerjeni v vzpostavitev potrebne infrastrukture. Leta 1997 so skupaj s podjetjem Riko iz Loške doline pričeli graditi prebiralnico, ki je bila rezultat domačega znanja. Potem, ko so količine ločeno zbranih odpadkov pričele naraščati, so leta 2002 prebiralnico razširili, ji dodali stiskalnico in uredili manipulativne površine. Leta 2003 so odprli kompostarno z računalniško vodenim vpihovanjem zraka in postali prva tovrstna kompostarna v Sloveniji.

EKOLOSKI_OTOK
Prebivalci Vrhnike ločeno zberejo 76,17 % odpadkov
(foto: arhiv Komunalno podjetje Vrhnika)

Ločeno zbiranje od vrat do vrat zajema mešane ostanke odpadkov, če gospodinjstvo ne kompostira doma pa tudi biološko razgradljive odpadke. Po novem – spet prvi v Sloveniji – lahko naročijo še poseben zabojnik za plenice. Na ekoloških otokih zbirajo odpadno embalažo, papir in karton ter steklo. Na Vrhniki ločeno zberejo 1,5 do 2 kg nevarnih odpadkov na prebivalca in se redno uvrščajo na prvo ali drugo mesto v Sloveniji. Prebivalci jih lahko poleg zbirnega centra oddajo še v okviru posebnih akcij, ki potekajo dvakrat letno. Odvoz kosovnih odpadkov lahko gospodinjstva naročijo v Komunalnem podjetju Vrhnika ali pa sami pripeljejo v zbirni center, kjer jih razstavijo in večino tako ločenih frakcij oddajo v recikliranje.

Da bi še dodatno znižali količine mešanih ostankov odpadkov, so pričeli z aktivnim delovanjem v večstanovanjskih stavbah. Pri novogradnjah že pred zaključkom gradnje vzpostavijo stik z investitorjem, preko katerega kupcem dostavijo potrebno gradivo in navodila za ločeno zbiranje. Po vselitvi pa s stanovalci organizirajo sestanek, kjer jim predstavijo sistem ločenega zbiranja in njegove prednosti. Podobno sodelujejo tudi z upravniki starejših večstanovanjskih stavb.

otroci-revija-odpadki
Otroci so pripravili modno revijo iz odpadkov
(foto: arhiv Komunalno podjetje Vrhnika)

Že v samem začetku so se na Vrhniki namreč zavedali, da je za uspeh sistema ločenega zbiranja bistveno informiranje in osveščanje prebivalcev, lokalnih podjetij ter ustanov. Prav nenehno osveščanje, ki ga gradijo na pozitivni motivaciji, je osrednje gonilo današnjega uspeha. Cilj osveščanja je sprememba miselnih vzorcev in dojemanje odpadkov kot surovin. Pri tem uporabljajo podobne instrumente kot v marketingu in delujejo razpršeno na različne načine. Način osveščanja je prilagojen posameznim ciljnim skupinam glede na njihove posebne karakteristike. V Komunalnem podjetju Vrhnika izvajajo predavanja za pet starostnih skupin, vse od vrtca do dijakov in študentov, ki prihajajo tudi iz drugih delov Slovenije. Letno jih obišče okrog 1.500 obiskovalcev. V okviru posebne akcije ”S Kokom ceneje” z 0,1 eurom nagradijo vsak kilogram ločenih odpadkov, ki jih prebivalci namesto na ekološki otok pripeljejo kar v zbirni center. Tako zbran znesek jim mesečno odštejejo od položnice.

Na Vrhniki na prebivalca letno nastane 333 kg odpadkov, a ker so te količine odločeni znižati, so že pričeli izvajati nekaj ukrepov. Zasnovali so center za ponovno uporabo DEPO, v okviru katerega sodelujejo z umetniki in oblikovalci. Poleg odprodaje obnovljenih izdelkov ponujajo tudi izdelke, preoblikovane iz starih stvari, a za drugačno rabo, kot so na primer obešalniki, narejeni iz smuči. Za zdaj si je njihove izdelke možno ogledati preko spleta in kupiti v trgovini, ki deluje znotraj Komunalnega podjetja Vrhnika, predvidoma jeseni 2014 pa želijo trgovino odpreti v obnovljenih prostorih v centru mesta.

DEPO_miklavzev_sejem-small
DEPO je ponudbo prvič predstavil lani na Milavževem sejmu
(foto: arhiv Komunalno podjetje Vrhnika)

Bolj intenzivno so pričeli spodbujati tudi kompostiranje doma, v Vrtcu Vrhnika pa so skupaj z društvom Ekologi brez meja pričeli s pilotnim projektom uvajanja uporabe pralnih plenic. A energije in idej o tem, kako še nadgraditi zeleno občino Vrhnika, jim ne zmanjka. Vzpostavljajo namreč tržnico, ki bo ponujala izdelke iz okolice mesta, s čemer želijo spodbuditi večjo samooskrbo, ob enem pa znižati količino odpadne embalaže, emisije toplogrednih plinov in porabe energije pri transportu hrane do prebivalcev.

Za vsako uspešno zgodbo stojijo posamezniki z vizijo in z vztrajnostjo, ki postanejo gonilo sprememb. Zgodbo na Vrhniki sta pričela Stojan Jakin, takrat direktor Komunalnega podjetja Vrhnika in Maja Gunstek, ki je takrat v podjetju skrbela za ravnanje z odpadki. Jeseni bo Komunalno podjetje Vrhnika praznovalo 50 let in edino prav je, da bo Vrhniko v družbo evropskih Zero Waste lokalnih skupnosti popeljal Stojan Jakin, ki je od leta 2010 njen župan.

Prispevek POPTV o vstopu Vrhnike v Zero Waste mrežo

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...