01
Dec
2014

Vrtec Vrhnika že četrti mesec uporablja pralne plenice

Vrtec Vrhnika se je na pobudo Ekologov brez meja v začetku letošnjega leta odločil, da v svojih enotah prične uporabljati pralne plenice. Vrtec v petih enotah obiskuje 700 otrok, za njihovo zdravje in za okolje pa skrbijo na različne načine. Ločeno zbirajo vse odpadke, pri pranju perila ne uporabljajo mehčalca ali belil na osnovi klora. Na jedilnik uvrščajo ekološko pridelana živila, ki jih kupujejo pri nosilcih eko certifikata. Vsaj enkrat tedensko uživajo brezmesno malico, popoldansko malico pa pripravijo kar v vrtcu in tako se mesečno izognejo 10.000 odpadnim plastičnim vrečkam. Otroci in odrasli pijejo vodo izpod pipe, druge napitke pa naročajo v večji embalaži. Po načelih Zelenih javnih naročil vrtec oskrbujejo z izdelki, ki manj obremenjujejo okolje: biološka čistila, mila in paprinate brisače z okoljskim znakom.

clothnappies-newbornbaby
Foto: naturalmommainme.blogspot.com

Vrtec deluje v okolju, kjer je ozaveščenost prebivalcev o pomenu skrbi za okolje na visoki ravni. Kljub temu so se pred pričetkom pilotnega projekta želeli prepričati, kako bi pralne plenice sprejeli starši. Po spodbudnih rezultatih ankete, so s projektom še neposredno seznanili starše in strokovne sodelavke ter jim predstavili način previjanja. S previjanjem so najprej pričeli v eni skupini in nadaljevali v celi enoti. Dobavitelj je medtem šival ostale pleničke in mesec dni kasneje so jih pričele uporabljati vse enote. Stroški nabave pralnih plenic so bili enaki lanski letni porabi plenic za enkratno rabo, a v vrtcu so prepričani, da bodo iste pleničke uporabljali vsaj dve leti. V prvih 3 mesecih so prihranili že 12.200 plenic za enkratno uporabo.

Kako pa otroke previjajo? Otrok pride od doma v svojih plenicah, v pralne jih v vrtcu previjejo dvakrat. Po zajtrku jih strokovna delavka previje v pralne plenice. Ko se vrnejo z bivanja na prostem (s sprehoda), jih ponovno previjejo, pojejo kosilo in gredo spat. Ko se prebudijo, jih previjejo v plenice za enkratno uporabo. Za previjanje porabijo enkrat več časa kot prej, a so zato tudi toliko dalj časa v neposrednem stiku s posameznim otrokom.

Kaj pa potem s pleničkami? Plenične predloge zavržejo v koš za odpadne plenice (zavijalček). Mokre in umazane plenice pa zbirajo v namenskih koših s pokrovom, v katerih jih hišnik dnevno odvaža v pralnico. V pralnici jih vsak dan operejo v profesionalnih pralnih strojih po naslednjem postopku: strojno izpiranje, predpranje, pranje na temperaturi 90 °C. Pralni stroji imajo avtomatsko doziranje pralnih sredstev, brez uporabe klora in mehčalcev. Po novem letu pa jih bodo pričeli prati z ‘zelenimi’ pralnimi sredstvi. Po pranju se pleničke 1,5 ure sušijo v velikem sušilnem stroju. Zato, da se oprane in suhe pleničke potem v pravem številu vrnejo v pravo enoto, jih je dobavitelj sešil v različnih barvah.

Konec novembra nam je na našo Facebook stran Zdrave ritke, vzogjiteljica Sabina poslala naslednje sporočilo: »Sem vzgojiteljica v oddelku 1-2 let Vrtca Vrhnika, kjer uporabljamo pralne pleničke. Sprva sem imela tudi jaz pomisleke, kako se bodo obnesle in kako si bom organizirala delo. Po treh mesecih uporabe pralnih pleničk imam same pozitivne izkušnje … ni težko, zato vrtci kar pogumno.”

Vrtci torej: ni težko, zato kar pogumno!

 

Pišeta: Elizabeta Žust in Erika Oblak

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...