28
Okt
2014

Zdrave ritke za manj odpadkov, zdrave otroke in nižje stroške

Zdrave ritke so projekt promocije uporabe pralnih plenic preko osveščevalnih akcij in neposrednega dela s ciljnimi skupinami. Zakaj Zdrave ritke? Zato, ker uporaba pralnih plenic prinaša pozitivne vplive na zdravje otroka, a ob enem tudi zagotavlja, da bo rasel v zdravem okolju. Zakaj Facebook stran? Zato, ker želimo koristne informacije o pralnih plenicah združiti na enem mestu.

Otrok do kahlice porabi okvirno 5.000 plenic za enkratno uporabo, kar letno predstavlja 874 kg odpadkov, po ocenah britanske okoljske agencije jih 86 % konča na odlagališčih, kjer razpadajo med 200 in 500 leti. Po statističnih podatkih se je v Sloveniji leta 2012 rodilo 21.938 otrok, ki bodo plenice uporabljali 2,5 let. Tako lahko okvirno ocenimo, da letno nastane preko 38.000 ton odpadnih plenic, njihovo odlaganje pa nas vsako leto stane več kot 3,8 mio EUR. Plenice za enkratno uporabo predstavljajo 2 – 3 % odpadkov iz gospodinjstev. Odlagamo jih v zabojnik z mešanimi odpadki, ki jih je zaradi vonja in drugih tveganj potrebno pogosteje prazniti.

Uporabo pralnih plenic v Evropi, ZDA in Avstraliji zato spodbujajo tudi lokalne oblasti preko subvencij ali bonov. Ugotovile so namreč, da subvencioniranje nakupa prinaša dve prednosti. Večja uporaba pralnih plenic znižuje stroške odlaganja in ravnanja z odpadki za lokalno skupnost. Na drugi strani pa staršem, ki se odločijo za ta korak, ponudijo pozitivno stimulacijo in znižajo strošek začetnega nakupa kompleta plenic.

ritkebanner
Zdrave ritke nam pomagajo “pakirati” v agenciji New Moment

Številne mlade družine, ki živijo v majhnih stanovanjih v mestih, se kljub temu za uporabo pralnih plenic težko odločijo, saj nimajo prostora za hrambo in sušenje. V tujini se je zato razvila nova vrsta storitev: posebne pralnice, ki ponujajo najem in pranje plenic. Delovanje sistema je relativno preprosto. Enkrat ali dvakrat tedensko oprane plenice staršem dostavijo na dom in ob enem poberejo posebne zabojčke z uporabljenimi plenicami. Stranke se odločijo, koliko plenic želijo prejeti, običajno okoli 50 na teden. S tem se starši izognejo strošku nakupa kompleta plenic, med uporabo lahko poljubno izbirajo med različnimi vrstami plenic in ni se jim treba ukvarjati s pranjem in sušenjem. Seveda imajo tovrstne pralnice dovolj povpraševanja v mestih, manj pa v manjših krajih z večino individualnih stanovanjskih hiš, ki imajo dovolj prostora za pranje in sušenje. Pralnice delujejo na lokalni ravni in ustvarijo nova delovna mesta za lokalne prebivalce. Temu je potrebno dodati še delovna mesta pri proizvajalcih pralnih plenic. V Slovenji imamo dve takšni mali podjetji. Ob uvedbi pralnih plenic v Vrtcu Vrhnika smo v anketi starše povprašali tudi, kako zanimiva je takšna storitev za njih. Ustrezala bi 30 % staršem.

Vse teme, povezane s pralnimi plenicami, bomo zdaj odpirali tudi na Facebook strani Zdrave ritke. Vabimo vas, da se nam pridružite z razmišljanji in pobudami. In seveda svojimi izkušnjami ter pomisleki glede uporabe pralnih plenic.

Projekt se izvaja s finančno pomočjo Ministrstva za kmetijstvo in okolje.

LOGO MKO SLO

 

Dodatne informacije:

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...