31
Jan
2015

Gipuzkoa prekinila gradnjo sežigalnice in prihranila 250 milijonov

Pokrajina Gipuzkoa (Španija) je prekinila projekt gradnje sežigalnice komunalnih odpadkov in zato bo bankam morala izplačati SWAP provizije ne glede na to, da tako zavarovanih posojil ne bo izkoristila. A bo pokrajina kljub temu prihranila 250 milijonov. Proračun gradnje sežigalnice je skupaj s stroški financiranja znašal 500 milijonov evrov. Če bi projekt končali v predvidenem obsegu, bi lokalne oblasti poleg teh stroškov krile še amortizacijo posojil, kar bi vodilo v polom javnih financ. Visoki skupni stroški bi se občinam namreč odrazili v stroških ravnanja z odpadki in bi bili za večino težko sprejemljivi.

Nova infrastruktura, ki jo načrtuje Svet pokrajine in novi Konzorcij za ravnanje z odpadki (GHK), ponuja trajnostne, okolju prijazne in stroškovno učinkovite načine zapiranja snovnih tokov. Skupni stroški nove infrastrukture bodo pokrajino – vključno s SWAP provizijo – stali 250 milijonov evrov. Tako bo prihranila polovico načrtovanih stroškov gradnje sežigalnice in ob enem zgradila potrebno infrastrukturo za recikliranje in kompostiranje odpadkov.

 

Incineradora-gipuzkoa
Foto: www.zerowasteeurope.eu

 

Carlos Ormazabal, bivši predsednik  konzorcija in Denis Itxaso, njegov bivši podpredsednik, sta priznala, da je bila načrtovana sežigalnica predimenzionirana. Če bi predvideno gradnjo končali, pokrajina za njene potrebe ne bi imela dovolj odpadkov in za nemoteno delovanje bi se morali odločiti za enega od dveh scenarijev. Po prvem bi odpadke uvažali, po drugem pa bi se dvignile dajatve na odpadke. Sprememba projekta načrtovane sežigalnice ni bila možna, saj se po zakonodaji lahko projekt spremeni zgolj do višine 10 odstotkov. Potrebe pokrajine Giuzkoa pa bi zahtevale 35 odstotno zmanjšanje. Tako je bila odločitev o ustavitvi projekta sežigalnice pravilna tako z ekonomskega kot okoljskega zornega kota.

Pogodbo za gradnjo sežigalnice je leta 2011 podpisalo prejšnje vodstvo Konzorcija za ravnanje z odpadki (GHK) v času, ko je že bil izvoljen nov upravni odbor. S tem so naložili veliko finančno breme skupnosti, ki se je na volitvah jasno izrekla proti projektu. Odločitev sodišča nalaga pokrajini plačilo SWAP provizij za posojila, ki jih nikoli ne bo izrabila, a so uspeli rešiti 250 milijonov evrov investicije, ki bi ustavila uspešna prizadevanja pokrajine, ki dosega najvišje stopnje recikliranja v Španiji.

(o.p) Občina Azkoitia (11.000 prebivalcev) ločeno zbere 80 odstotkov komunalnih odpadkov, občina Tolosa (20.000 prebivalcev) pa preko 70 odstotkov.

Povzeto po članku: Gipuzkoa to save €250 million after scrapping the construction of the incineration plant

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...