26
Feb
2015

Konferenca Let’s do it! 2015 in povabilo na čistilne akcije

Konferenca Let’s do it! vsako leto združi prostovoljce z vsega sveta, ki so del globalnega gibanja Let’s do it! – world cleanup. Tokratno konferenco so organizirali med 18. in 21. februarjem 2015 v Rigi (Latvija) in je nosila naslov “Human being and the health of planet – impact, feedback, action.” Udeležili smo se je tudi Ekologi brez meja, ki smo v sklopu gibanja v letih 2010 in 2012 izvedli dva največja slovenska prostovoljska okoljska projekta – Očistimo Slovenijo, s katerima Slovenija še vedno velja za najbolj uspešno državo.

riga 2015
Foto: Urša Zgojznik

Očistimo Slovenijo 2012 je namreč še vedno na prvem mestu po deležu udeležbe med vsemi 112 državami, kjer so izvedli podobne čistilne akcije. V enem dnevu se je pri nas 24. marca 2012 zbralo 289.000 prostovoljcev, kar predstavlja 14 % prebivalcev države. Slovenci in Slovenke smo se dvakrat združili s skupnim ciljem: očistiti divja odlagališča in širiti zavest o pomenu varovanja našega okolja.

lestdoit

vir: Let’s do it

Nekatere države čistilne akcije ponavljajo vsako leto, a se je v praksi pokazalo, da je kurativo – nenehno čiščenje odpadkov – potrebno nadgraditi in ji dodati preventivo. Ekologi brez meja smo se zato odločili, da bomo izvajali projekte in programe, usmerjene v preprečevanje, ponovno uporabo, recikliranje in kompostiranje odpadkov. V okviru globalnega Let’s do it! gibanja smo tako prvi, ki smo rezultate čistilnih akcij uporabili za uvajanje Zero Waste strategij v občinah. Za program je vedno več zanimanja in se uspešno širi tako pri nas kot v svetu. Sicer so zaradi različnih sistemov ravnanja z odpadki izkušnje po državah zelo različne, Ekologi brez meja pa smo bili navdušeni nad zelo čisto Latvijo, kjer čistilne akcije in druge projekte v enem dnevu izvajajo vsako leto s finančno podporo vlade.

letsdoit-drzave

Države, ki so del gibanja Let’s do it! (vir: Let’s do it)

Na konferenci smo z drugimi aktivisti delili svoje izkušnje iz obeh akcij in skupaj z Zero Waste Europe izvedli delavnico o dejavnostih programa Zero Waste Slovenija. Konferenca je nudila inspiracije in ideje za nove projekte. Obenem pa izpostavila razmislek o jasnejšem vpogledu v pomen dosežkov okoljskih nevladnih organizacij v Sloveniji. Ti so namreč odmevni tudi v globalnem merilu, česar se doma pogosto premalo zavedamo. Prostovoljci in aktivisti z vsega sveta, ki verjamemo, da je mogoče premikati meje tudi na področju čistega okolja, smo na konferenci obnovili zavezo, da skupaj zmoremo več!

riga-sloekipa
Slovenska ekipa v Rigi (Foto: Ana Colja)

V okviru gibanja se je že lani izoblikovala pobuda Let’s do it! Mediterranean, ki je pri čistilnih akcijah povezala skoraj vse države Sredozemlja. Preko Ekologov brez meja bo sodelovala tudi Slovenija – maja 2015 bomo izvedli ozaveščevalne dogodke na slovenski obali.

Kot vsako leto, Ekologi brez meja tudi letos vabimo vse posameznike in skupine, da se udeležijo čistilnih akcij in drugih aktivnosti v domačem kraju, ki jih turistična in druga društva izvajajo spomladi. Več informacij Turistična zveza Slovenije in lokalna društva.

Dodatne informacije:

ebm-plan b-ess

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...