15
Okt
2015

Podaljšana odgovornost proizvajalca potrebuje prenovo

Nova raziskava, ki jo je opravila organizacija Zero Waste Europe[1] ugotavlja, da sheme podaljšane odgovornosti proizvajalca (EPR) večine odpadkov ne zajamejo in predlaga preoblikovanje teh shem tako, da bodo ustrezale krožnemu gospodarstvu.

Redesigning-Producer-Responsibility-Executive-summary-213x300

Včeraj objavljena raziskava [2] analizira sestavo odpadkov v petnajstih evropskih mestih in ugotavlja, da 70% komunalnih odpadkov predstavljajo odpadni izdelki in torej ne odpadki kot so zeleni odrez ali odpadna hrana. Zato bi jih lahko vključili v sheme podaljšane odgovornosti proizvajalca. V povprečju te seheme pokrivajo zgolj 45% vseh odpadnih izdelkov (po teži) ali  32.5% vseh komunalnih odpadkov. Konkretno pa se ta delež giblje v razponu od 14.9% v Kopenhagnu in do 47.6% v Parizu. Sheme podaljšane odgovornosti proizvajalca ločeno zberejo zgolj 18% odpadnih izdelkov.

Joan-Marc Simon, direktor ZWE pravi: “Trenutno razumevanje EPR je bilo v zadnjih 20 letih koristno za dviganje deležev recikliranja v Evropi. Za prehod v krožno gospodarstvo pa bo potrebna prenova shem. Evropsko komisijo pozivamo naj v novi sveženj o odpadkih vključi spodbude za preoblikovanje poslovnih sistemov in izdelkov tako, da bodo podpirale preprečevanje odpadkov in ponovno uporabo ter utrdile na storitvah temelječe gospodarstvo. Recikliranje naj postane zadnja možnost in odstranjevanje naj se v celoti opusti.”

Poročilo predlaga niz priporočil Evropski komisiji. Med njimi poziva k širši definiciji in celovitemu pristopu za podaljšano odgovornost proizvajalca, ki naj vključi tudi uporabo ekonomskih instrumentov. Uvedba zakonsko zavezujočih zahtev po okolju prijaznem oblikovanju, boljše EPR sheme, ki bodo pokrivale celotne stroške, individualizacija, cilji ločenega zbiranja in širši obseg izdelkov, ki jih zajemajo EPR sheme in spodbude za ponovno uporabo.

Raziskava ugotavlja še, da so obstoječe EPR sheme naučinkovite pri spodbujanju okolju prijaznega oblikovanja zato, ker zajamejo le omejen obseg odpadnih izdelkov in zato, ker EPR takse ne temeljijo na okolju prijaznem oblikovanju. Zero Waste Europe poziva Evropsko komisijo naj na evropski ravni oblikuje minimalne kriterije, ki temeljijo na okolju prijaznem oblikovanju.

Dodatne informacije: Joan-Marc Simon, info@zerowasteeurope.eu, +32 2503-49 11

OPOMBE:

1. Zero Waste Europe je krovna organizacija, ki krepi vlogo skupnosti, da razmislijo o svojem odnosu do virov.  Združuje lokalne Zero Waste skupine in občine iz 20 držav članic EU. Cilji Zero Waste mreže presegajo recikliranje in so usmerjeni v preprečevanje nastajanja odpadkov, zapiranje snovnih krogov, ki prinaša nova delovna mesta, ob enem pa v celotnem sistemu opušča odpadke. www.zerowasteeurope.eu

2. Prenos celotnega poročila

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...