06
Sep
2016

BOOM FESTIVAL – odlična okoljsko odgovorna prireditev

Ne, ne govorimo o Boom festivalu, ki je v letih 1972 – 1978 potekal v bivši Jugoslaviji. Boom festival o katerem bo govora, se vsaki dve leti dogaja v Idanha-a-Nova na Portugalskem. Občina ima nekaj čez 9.000 prebivalcev, v tednu, ko traja festival, pa se začasno poveča za preko 30.000 obiskovalcev z vsega sveta. Festival ponuja vrsto glasbenih nastopov, preformansov, umetniških razstav in holističnih delavnic. Pričel se je leta 1997, in – kot pravijo sami – združuje trajnostno etiko, umetnost in kulturo. Organiziran je izključno s finančnimi sredstvi, ki jih prejme od prodaje vstopnic in ne vključuje korporativnega ali kakih drugih oblik sponzorstev: »Ne poznamo VIP območij in ne poznamo posebne obravnave – vsi smo VIP.« Na območju festivala je pet različnih prizorišč.

boom_galleryFoto: Boom festival

Boom festival že od samega začetka posveča skrb minimalnem vplivu prireditve na okolje, za kar so prejeli vrsto mednarodnih nagrad. Leta 2004 so začeli izvajati trajnostne projekte, ki jih danes sestavljajo spodaj opisani ukrepi. Med njimi ni navedeno komuniciranje. Mogoče zato, ker to počnejo tako dobro, da se zdi že samoumevno. Na spletni strani je skrb za okolje na najbolj vidnih mestih, predstavljeni so ukrepi, obiskovalcem jasno povedo, zakaj so ti potrebni, ponujajo odgovore na vprašanja in s pomočjo infografike predstavljajo rezultate. V ozadju ukrepe pripravlja in izvaja več skupin, od razvojnega laboratorija do Eko ekipe, ki med prireditvijo deluje na prizorišču.

Ponova uporaba, recikliranje in kompostiranje

Leta 2014 so zbrali 44 ton bio odpadkov iz restavracij, vključno s krožniki in skodelicami, narejenimi iz bambusa. Petina teh odpadkov se uporabi kot kompost na vrtovih. Za ločeno zbiranje imajo pripravljene zabojnike po vsem prizorišču. Med festivalom zanje skrbi Eko ekipa in kasneje jih še dodatno sortirajo v podjetju za ravnanje z odpadki. (Portugalska skupaj reciklira zgolj 16 odstotkov odpadkov. o.p.)

Posebno pozornost zato posvečajo ponovni uporabi. Luči, ki jih ponoči uporabljajo ob poteh, so na primer narejene iz plastenk. Ponovna uporaba vedno bolj postaja praksa festivala, kar se vidi s spodnjega grafa, ki kaže naraščanje količine ponovno uporabljenih materialov.

boom odpadkiInfografika: Boom festival

Voda

Na območju festivala zajemajo in prečistijo vse odpadne vode (iz restavracij, barov, tušev, ipd.) s pomočjo bioloških postopkov. Sistem temelji na bioremediaciji in evapotranspiraciji. Sive vode prečkajo vrsto gred z različnimi rastlinami. Čez čas se razvije ekosistem v vodi in okoli nje, kar je naravno stanje vode in zagotavlja habitat številnim rastlinam in živalim. Prečiščeno vodo redno testirajo, da zgotovijo izpolnjevanje standardov okoljske zakonodaje. Leta 2012 so za ta sistem prejeli nagrado »Green Inspiration Award«.

Prizorišče festivala je opremljeno s številnimi pitniki, ki obiskovalcem omogočajo brezplačen dostop do pitne vode iz javnega vodovoda, kar morajo sicer zagotavljati vse prireditve na Portugalskem. Kakovost pitne vode nadzirajo pred, med in po festivalu.

boom vodaInfografika: Boom festival

Kompostni WC-ji

Leta 2006 se je to zdela radikalna ideja, danes pa je na Boom festivalu nekaj povsem običajnega in osvešča obiskovalce o prednostih uporabe tovrstnih tehnologij. Festival je v sodelovanju z univerzami, podjetji, znanstveniki in prostovoljci razvil edinstven sistem kompostnih WCjev za festivale. Namesto uporabe smrdečih kemičnih WCjev, zdaj pridelujejo trdna in tekoča gnojila. S tem naravi vračajo hranilne snovi in obnavljajo prst, ki je na globalni ravni vedno bolj siromašna.

Kompostniki delujejo tako, da se izločki zbirajo v vnaprej pripravljene zabojnike s kompostno podlago, ki podpira proces in popolnoma nevtralizira neprijeten vonj. Med procesom kompostiranja se temperatura dvigne na raven, ki omogoča uničevanje patogenov. Kompost zato ostane v kompostnikih vsaj pol leta. Testirajo ga v laboratoriju in če je ustrezne kakovosti, ga porabijo na svojih vrtovih.

boom kompostInfografika: Boom festival

Energija

Boom festival neprestano išče rešitve za uporabo čistih in trajnostnih virov energije. Že število obiskovalcev da vedeti, da je prireditev porabi veliko: generatorji, luči, naprave, umetniški nastopi, prevoz, postavitve in tako dalje. Zato so razvili vrsto energetsko trajnostnih projektov.

Že leta 2008 so zbirali in ponovno uporabili odpadna rastlinska olja za generatorje in vozila. Leta 2010 so zgradili tri majhne prenosne fotovoltaične enote, ki na dan proizvedejo 2,4 kWh energije. Kasneje so v Boom laboratoriju naredili še štiri sončne postaje za 3,2 kWh na dan in eno večjo za 8,6 kWh na dan.

Leta 2012 so pričeli z Off-Grid projektom, katerega cilj je v kar največji meri povečati energetsko učinkovitost festivala.

boom energijaInfografika: Boom festival

Naravna gradnja

Za gradnjo uporabljajo naravne materiale, pri čemer pazijo, da porabijo čimmanj virov. Uporabljajo slamo, prst, korenine, les, bambus, trs, nežgano opeko in kamen – torej materiale, za proizvodnjo katerih ne porabijo veliko energije. Navdih iščejo v tradicionalnih načinih gradnje, ki jih združujejo s sodobnimi tehnologijami in umetnostjo.

boom gradnjaInfografika: Boom festival

Vrtovi

Tri mesece pred prireditvijo pričnejo prostovoljci s celega sveta skupaj s strokovnjaki za permakulturo ustvarjati vrtove. Vrtovi obiskovalcem omogočajo povezovanje z naravo, pa tudi uporabo zelišč in pridelkov. Zasadijo cvetje, ki poživi sicer suho, poletno pokrajino.

boom vrtoviInfografika: Boom festival

Transport

Festival ponuja prevoz z avtobusi, ki – kot sporočajo obiskovalcem – poleg okoljskih, prinašajo še druge prednosti: tak način prevoza je prikladen, saj vozijo neposredno na prizorišče; je družaben, saj se spoznajo že med potjo; in je poceni. Festivalski avtobusi vozijo z letališč v Lizboni in Madridu, kot tudi direktno iz Francije, Švice in Belgije.

Poleg avtobusov spodbujajo še souporabo avtomobilov (car sharing) in celo prihod na festival s kolesom! Za obiskovalce, ki pridejo s kolesom so tako postavili posebno vas.

boom prevozInfografika: Boom festival

Kako do podobnih prireditev, lahko več izveste na naših delavnicah na Vrhniki in v Velenju. Več info:
Vrhnika: Prireditve brez odpadkov, je to mogoče?
Velenje: Prireditve brez odpadkov, je to mogoče?

zwturizem_mop

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...