18
Avg
2016

Prireditve brez odpadkov, je to mogoče?

Ekologi brez meja smo pripravili smernice za tiste organizatorje, ki želijo prireditve organizirati s čim manj odpadki. Septembra pa pripravljamo še dve regionalni delavnici, kjer bomo smernice organizatorjem prireditev podrobneje predstavili in jim pomagali zasnovati prve korake za prenos v prakso. Smernice in delavnice so del projekta »Zero Waste turizem«, ki ga delno sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor,

Slovenija, Ljubljana, 14.06.2009, 14. Junij 2009 2131 kolesarjev je startalo izpred BTC-ja na velikem maratonu Franja. Sport, maraton, rekreacija. Foto: Srdjan zivulovic/Bobo

Foto: vir: www.slovenia.info, avtor: Srdjan Živulović

Ko govorimo o krožnem gospodarstvu, ponavadi najprej pomislimo na vlogo proizvodno-predelovalnega sektorja. Vendar vire rabimo vsi, še posebej turizem, ki velja za eno večjih globalnih industrij in porablja podobne vire kot gospodinjstva ter ustvarja podobne odpadke.

Enako velja za prireditve. In ker je prehod v krožno gospodarstvo mogoč samo s sodelovanjem nas vseh, se morajo prizadevanjem po večji snovni učinkovitosti pridružiti tudi organizatorji prireditev.

Zero Waste je podoben koncept kot krožno gospodarstvo, le da se ukvarja s preprečevanjem, ponovno uporabo, ločenim zbiranjem in recikliranjem komunalnih odpadkov. Smernice organizatorjem tako ponujajo konkretne korake, kako se vključiti v prehod v krožno gospodarstvo, kar jim zagotavlja nižje operativne stroške, povečuje družbeno odgovoren ugled, zagotavlja konkurenčno prednost in omogoča lažji dostop do virov financiranja.

Namenjene so tako organizatorjem manjših dogodkov, kot tistim, ki organizirajo ponavljajoče se, več dnevne prireditve. Smernice lahko uporabijo, četudi še ne izpolnjujejo pogojev za naziv Zero Waste prireditev. Poti do cilja se lahko lotijo postopoma: najprej z uvajanjem pravilnega ločenega zbiranja, ki ga nadgradijo z ustreznim spremljanjem rezultatov, komuniciranjem in sodelovanjem s komunalnim podjetjem. Poiščejo lahko možnosti ponovne uporabe. Zatem pa še skupaj z dobavitelji poiščejo možnosti preprečevanja odpadkov.

Regionalni delavnici bosta potekali 27. septembra na Vrhniki in 4. oktobra v Velenju, nanju se lahko prijavite tukaj.

Splošne smernice za organizacijo Zero Waste prireditev lahko prenesete tukaj.

zwturizem_mop

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...