Smernice in gradiva

Splošne smernice za organizacijo Zero Waste prireditev

Ko govorimo o krožnem gospodarstvu, ponavadi najprej pomislimo na vlogo proizvodno-predelovalnega sektorja. Vendar vire rabimo vsi, še posebej turizem, ki velja za eno večjih globalnih industrij in porablja podobne vire kot gospodinjstva ter ustvarja podobne odpadke.

Enako velja za prireditve. In ker je prehod v krožno gospodarstvo mogoč samo s sodelovanjem nas vseh, se morajo prizadevanjem po večji snovni učinkovitosti pridružiti tudi organizatorji prireditev.

Zero Waste je podoben koncept kot krožno gospodarstvo, le da se ukvarja s preprečevanjem, ponovno uporabo, ločenim zbiranjem in recikliranjem komunalnih odpadkov. Pričujoče smernice organizatorjem tako ponujajo konkretne korake, kako se vključiti v prehod v krožno gospodarstvo, kar jim zagotavlja nižje operativne stroške, povečuje družbeno odgovoren ugled, zagotavlja konkurenčno prednost in omogoča lažji dostop do virov financiranja.

Namenjene so tako organizatorjem manjših dogodkov, kot tistim, ki organizirajo ponavljajoče se, več dnevne prireditve. Smernice lahko uporabijo, četudi še ne izpolnjujejo pogojev za naziv Zero Waste prireditev. Poti do cilja se lahko lotijo postopoma: najprej z uvajanjem pravilnega ločenega zbiranja, ki ga nadgradijo z ustreznim spremljanjem rezultatov, komuniciranjem in sodelovanjem s komunalnim podjetjem. Poiščejo lahko možnosti ponovne uporabe. Zatem pa še skupaj z dobavitelji poiščejo možnosti preprečevanja odpadkov.

 

naslovnica zw prireditve

Povezavo na publikacijo vam bomo poslali na vaš e-naslov:
 

Zakonodajna priporočila za dogodke brez odpadkov

Občine lahko organizatorje prireditev pri prehodu v zeleno, krožno gospodarstvo, aktivno spodbujajo ali pa jih v to prisilijo in skozi prilagoditve lokalnih predpisov zvišajo minimalne standarde. So na idealni poziciji za ukrepanje, saj najbolje poznajo lokalne razmere in ljudi, njihove navade, način dela in motivacije. Z majhnimi ukrepi, sploh v sodelovanju s komunalnimi službami,  lahko storijo veliko. Sploh ker so prireditve na javnih površinah tiste, ki narekujejo smer drugih dogodkov.

V iskanju vzorcev in zanimivosti smo Ekologi brez meja pregledali stotino lokalnih predpisov s področja občinskih prireditev, sofinanciranja javnih prireditev, turizma ter rabe in vzdrževanja javnih in zelenih površin.

V poročilu predstavljamo nekaj prepoznanih priložnosti in dobrih praks, tako iz Slovenije kot bližnje tujine.

Vabljeni k branju

Gradiva so nastala v sklopu projekta Zero Waste turizem iz sredstev Sklada za podnebne spremembe, ki ga sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor. 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...