01
Dec
2016

Slovenske Konjice – osma občina na poti do Zero Waste

Občina Slovenske Konjice meri 97,8 km2 in ima 14.662 prebivalcev. Trenutno ustvarijo 286 kg komunalnih odpadkov na prebivalca letno, od česar jih ločeno zberejo 71 %. Ravnanje z odpadki v občini zagotavlja Javno komunalno podjetje Slovenske Konjice.

sk-ulica

Foto: Občina Slovenske Konjice

Ločeno zbiranje poteka tako od vrat do vrat, kot preko eko otokov, občani pa jih lahko pripeljejo tudi v zbirni center. Od vrat do vrat zbirajo mešane in kuhinjske odpadke, vrtni odpad ter mešano in papirno/kartonsko embalažo. Pogostost odvoza je odvisna od tega, ali so zabojniki pred individualno hišo ali več stanovanjskim objektom. Enkrat letno lahko občani naročijo odvoz kosovnih odpadkov. Občina ima tudi zbirni center, kjer občani lahko oddajo 18 različnih frakcij, med njimi tudi nevarne odpadke ter električno in elektronsko opremo.

Na njenem območju delujeta dva centra ponovne uporabe (CPU): CPU Tepanje in že od leta 2013 tudi v zbirnem centru CERO Slovenske Konjice. Njihov cilj je preusmeriti čim večji delež odpadkov v ponovno uporabo, varčevati z viri in podpreti zelena delovna mesta v lokalnem okolju. V CPU brezplačno sprejmejo še uporabne in dobro ohranjene izdelke, kot so pohištvo, mali gospodinjski aparati, računalniška oprema, oprema za dom in prosti čas, kolesa, oblačila, knjige in igrače, skratka še uporabne predmete. Izdelke obnovijo in jih prodajo novim uporabnikom za simbolično ceno.

V središču mesta enkrat letno poteka izmenjava igrač, malih gospodinjskih aparatov, knjig, opreme za dom, elektronske opreme in drugih predmetov, ki jih občani prinesejo in izmenjajo brezplačno. Izmenjavo so prvič organizirali lani in jo poimenovali »Izmenjajmo si uporabne stvari, da okolju ne povzročamo skrbi«. Komunlano podjetje spodbuja hišno kompostiranje, glede na razpoložljive podatke to počne približno 68 % gospodinjstev.

Z večjim osveščanjem ter nadzorom, ukrepi preprečevanja, ponovne uporabe ter zagotavljanjem kar najboljših pogojev za ločeno zbiranje odpadkov na izvoru, želijo v do leta 2021 doseči 74,3 % ločenega zbiranja, do leta 2026 pa 77 %. Zavezali so se, da bodo nekoliko znižali količino nastalih odpadkov. Do leta 2026 bo na prebivalca nastalo samo še 64,96 kg mešanih ostankov.

Ekologi brez meja, nacionalna Zero Waste organizacija, čestitamo že 8. slovenski občini, ki se pridružila mreži skupnosti na poti do družbe brez odpadkov.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...