16
Jul
2016

Zbirni sistemi (kavcije) prinašajo prihranke

V zadnjih nekaj letih se je obnovilo zanimanje za zbirne sisteme pri vračanju prazne embalaže pijač. Ti sistemi, so naravnani tako, da kupec plača majhen depozit ob nakupu pijače, ki se mu nato vrne, ko prazno embalažo vrne za recikliranje.

Kavcije
Foto: Zero Waste Europe

Medtem, ko vse več držav razmišlja o ponovni uvedbi zbirnega sistema kot orodja za zmanjšanje odpadkov ter spodbujanja recikliranja, se postavlja vprašanje, kakšen učinek tak sistem prinaša občinam. Pri tem so še posebej glasne tiste občine, ki že imajo vzpostavljene programe ločenega zbiranja.

Glavni argument nasprotnikov zbirnega sistema je, da škodujejo občinam, ker odpadke z najvišjo vrednostjo preusmerijo stran od ustaljenega sistema ločenega zbiranja ter s tem zmanjšujejo stroškovno učinkovitost komunalnih podjetij. V podporo temu argumentu navajajo analize, ki kažejo, da zbirni sistemi prinašajo izgubo prihodka od prodaje materialov in/ali zmanjšanje prispevka industrije preko shem podaljšane odgovornosti proizvajalca, kjer shema seveda že obstaja v takšni obliki (v Sloveniji sheme tako nič ne prispevajo k ločenemu zbiranju na ravni občin, občine jim morajo zbrane materiale predati brezplačno – opomba ZWS). Tem analizam  pa manjka eden ključnih elementov: prihranki zaradi nižjih stroškov, povezanih z zbiranjem, obdelavo in odstranjevanjem odpadkov v občinskem sistemu ravnanja z odpadki.

V organizaciji Reloop so želeli izvedeti več o vplivu zbirnih sistemov na stroške občine, zato so zbrali in uredili vse raziskave o tej tem, ki so bile objavljene v zadnjih nekaj letih. Sinteza študij je dala prepričljive razultate in neizpodbitno dokazala da so zbirni sistemi za občine dobri in ne slabi.

Prevod objave na spletni strani Reloop.

Prevod: Andrej Fideršek

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...