27
Feb
2017

Zeleni turizem ni samoumeven

Ob zaključku projekta Zero Waste turizem, ki smo ga v preteklem letu izvajali Ekologi brez meja, je danes na Bledu potekal posvet o nastanitvah in prireditvah brez odpadkov. Najboljše evropske prakse na tem področju sta predstavila Italijana Antonino Esposito in Roberto Paladini. Ekologi brez meja smo kot nacionalna organizacija Zero Waste za Slovenijo predstavili aktivnosti projekta in prvi slovenski hotel, ki se je podal na pot Zero Waste – Hotel Ribno na Bledu.

O uvajanju koncepta Zero Waste v hotele, je Antonino Esposito, ki je pred šestimi leti razvil certifikat Zero Waste in ga vpeljal v 20 hotelov, povedal: »Najprej so nam rekli, da smo nori, nato pa so se želeli vsi priključiti, zdaj že tudi hotelska veriga Hilton.« Prvi cilj hotela na tej poti, ki v povprečju traja dve do tri leta, je doseči 90 % ločeno zbranih odpadkov, sledijo prizadevanja za zmanjševanje odpadkov. Pri doseganju cilja Zero Waste v turističnih nastanitvah je poleg običajnih korakov ravnanja z odpadki najpomembnejša komunikacija. Z vsemi ukrepi, ki se jih hotel loti, pa tudi če je to zamenjava sladkorja v embalaži za enkratno uporabo za takšnega v sladkornicah, je treba seznaniti zaposlene in goste. V nasprotju z nekaterimi drugimi turističnimi okoljskimi certifikati pri programu Zero Waste ne gre za slepo izpolnjevanje vprašalnikov. Ekipa Zero Waste, v Sloveniji so to Ekologi brez meja, aktivno sodeluje pri posnetku stanja, oblikovanju in vpeljavi ukrepov ter tako resnično spozna težave, ki so od hotela do hotela različne.

Roberto Paladini, ki je predstavil prireditve brez odpadkov, je sodeloval pri razvoju sheme Ecofesta Puglia, ki je v petih letih na 180 prireditvah poskrbela za čim manjši okoljski odtis. Z različnimi ukrepi zmanjšujejo količine nastalih odpadkov, mešanih ostankov in izpustov toplogrednih plinov. Od biorazgradljivega pribora, ločevalnih košev z jasnimi oznakami, pomočniki pri ločevanju odpadkov, do ozaveščevalnega programa za mlajše, prenosnih kompostnih sistemov in sajenja dreves za ponor CO2. Ali še bolj inovativnih, kot je 3D tisk praktičnih izdelkov iz plastike, reciklirane kar na prireditvi. V povprečju te prireditve dosegajo 72 % ločenega zbiranja, najboljša med njimi kar 97,2 %, ki je s tem z odlagališč preusmerila 15 ton odpadkov. Prireditve brez odpadkov imajo dva enakovredna cilja – zmanjševanje količine odpadkov in ozaveščanje obiskovalcev.

Premiki pa se dogajajo tudi v Sloveniji. Ekologi brez meja smo izdali splošne smernice za hotele in organizatorje dogodkov Zero Waste, za oboje smo organizirali več delavnic in Hotel Ribno na Bledu kot prvi slovenski hotel pospremili na pot Zero Waste. Bled se mora kot turistični biser še posebej posvečati ravnanju z odpadki in trajnostnemu razvoju, saj ga bodo sicer »odpadki kot posledica turizma zasuli«, pravi direktor podjetja Infrastruktura Bled Janez Resman. Na Bledu letno proizvedejo 480 kg odpadkov na prebivalca, kar 70 % vseh teh odpadkov pa »ustvari« turizem. Direktor Hotela Ribno Matija Blažič pričakuje, da bodo z uvedbo koncepta Zero Waste izboljšali svoj položaj na trgu in ustvarili prihranke. Ukrepi, ki jih bodo začeli izvajati v kratkem in po korakih bodo prilagojeni slovenskim razmeram, ki so po besedah podžupana občine Bled Tonija Mežana naklonjene zelenemu turizmu.

Foto: Tjaša Jenko – Fridiza

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...