10
Jul
2017

Zgodba prostovoljke – 54. Jurjevanje v Beli krajini

– JURJEVANJE – najbolj zelen slovenski festival
– Najstarejši folklorni festival v Sloveniji
– ZERO WASTE Slovenija – Prireditev z manj odpadki

Vse to so slogani festivala, ki sem se ga udeležila kot prostovoljka pri projektu Zero Waste v izvedbi Ekologov brez meja in Komunale Črnomelj. Naloga ekipe nas štirih prostovoljcev je bila spremljati ločevanje in ravnanje z odpadki na prireditvi. Projekt je potekal od petka do nedelje v času prireditev na celotnem prireditvenem prostoru v centru mesta.

Obiskovalci so bili vsak večer ob najavi programa in sponzorjev seznanjeni z namenom akcije – postavitvijo zabojnikov in povabljeni k sodelovanju. Na ključnih točkah so bili na vidnih mestih postavljeni mali zabojniki za ločevanje, bolj v ozadju pa veliki zabojniki, kamor smo sproti praznili polne vreče iz malih zabojnikov. No, prav veliko dela s tem ni bilo, ker so bile le redko polne, v večini je bila plastična embalaža. Nekateri gostinski lokali so točili pijače v vračljive kozarce iz trde plastike. Po mestu je postavljenih več ličnih pitnikov za vodo, vendar je še vedno prevladovala ustekleničena voda. Po zaključku programa vsak večer so bile ceste skoraj brez smeti, kljub množičnemu obisku, sem in tja je bilo videti kak papirček ali odloženo pločevinko. Vsa pohvala organizatorjem in meščanom Črnomlja za uspešno izvedeno akcijo oziroma prakso.

Organizatorji so prav lepo poskrbeli za nas prostovoljce. S prijateljico sva bili nastanjeni v hostlu, dobili smo bone za hrano, dve majici in na koncu steklenico prvovrstnega vina znanega lokalnega vinarja v zahvalo. Z delom smo začenjali v poznih popoldanskih urah, zato sva prosti čas izkoristili za kopanje v topli in zelo čisti reki Kolpi, čisti tudi, kar zadeva odpadke v naravi.

Zelo lepa izkušnja, koristno, združeno s prijetnim.

Piše: Darja Kemperle

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...