13
Jul
2017

Prvi Prireditvi z manj odpadki v Sloveniji uspešni!

Zakorakali smo v čas dopustov in počitnic. Mnogi si ta čas zapolnimo z obiskovanjem takšnih in drugačnih prireditev. Poleg lepih spominov pa po prireditvah ostanejo za nami, obiskovalci, velike količine odpadkov. Ekologi brez meja delamo na tem, da bodo naša doživetja čim manj zasmetena. Tako smo letos priskočili na pomoč pri pripravi prvih dveh slovenskih Prireditev z manj odpadki – Jurjevanje v Beli krajini in Art kamp v Mariboru.

Kaj pa je bilo pri letošnjih izvedbah teh dveh sicer tradicionalnih večdnevnih festivalov drugače kot v preteklosti? Veliko! Oba organizatorja sta pred dogodkom skupaj z drugimi deležniki podpisala Zavezo za izvedbo takšne prireditve in z našo pomočjo zastavila ukrepe za preprečevanje nastajanja odpadkov in njihovo dosledno ločeno zbiranje.

Na obeh prireditvah so velike pozitivne odzive obiskovalcev poželi pitniki za vodo, ki so prispevali k zmanjšani porabi vode v plastenkah. Tako Črnomaljci kot tudi Mariborčani so postavili eko otoke in zabojnike za dosledno ločeno zbiranje embalaže, papirja, stekla in bioloških odpadkov.

Tudi belokranjski ‘tool kit’  je pripomogel k temu, da je bilo letos odpadkov manj (foto: Jurjevanje)

Da je Jurjevanje obiskal resnično ‘zeleni’ Jurij priča podatek, da so že v prvem letu uspeli ločeno zbrati 65 % odpadkov. Odstotek bi bil še višji, v kolikor bi prav vsi deležniki festivala (predvsem gostinci) dosledno sledili Zero Waste konceptu. Art kamp pa je lokaciji primerno (Mestni park Maribor) še bolj ozelenel tako, da so v primerjavi s preteklim letom ustvarili za kar eno tono manj odpadkov.

Pojoča kanta je bila med najmlajšimi obiskovalci Art kampa pravi hit. Nobenega odpadka ni bilo na tleh parka (foto: Dejan Bulut)

Pionirski prireditvi pri nas sta tako naredili prve korake na poti do Zero Waste. Evalvacije kažejo, da je prostora za izboljšave še veliko in da cilj 90 % ločeno zbranih odpadkov sploh ni nedosegljiv, terja pa poleg striktnega ločenega zbiranja še vrsto drugih ukrepov. Vsi skupaj smo se veliko naučili in veseli nas, da se pri teh prvih korakih ne bo ustavilo. Iz komunalnega podjetja Snaga Maribor, ki je skrbelo za zbiranje in odvoz odpadkov, tako sporočajo: “Tudi v prihodnjem letu si bomo v Art Kampu prizadevali, da bi ustvarili čim manj odpadkov; te, ki jih bomo ustvarili pa, da bodo čim bolje ločeni. Hkrati upamo, da bodo tudi druge množične prireditve v Mariboru sledile zgledu, ki ga je postavil letošnji Art Kamp, saj se zavedamo, kako pomembne so takšne akcije za zmanjševanje količin proizvedenih odpadkov na dolgi rok.”

Zagnani pa so tudi v črnomeljski komunali: “Ne glede na to, da dela cilja zaveze Zero Waste nismo dosegli, smo z doseženim lahko zadovoljni, saj je napredek glede na predhodna leta ogromen. Prav tako imamo še nekaj očitnih priložnosti za izboljšavo, ki so realno dosegljive. Zato je potrebno s projektom nadaljevati.”

V Sloveniji se letno odvija več tisoč dogodkov. Zakaj ne bi še kakšen stopil na Zero Waste pot? Ekologi brez meja smo tukaj, da vam pomagamo. Zatorej, če ste organizatorji prireditev, vabljeni, da si preberete Splošne smernice za organizacijo Zero Waste prireditev in se nam oglasite na info@ocistimo.si.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...