23
Okt
2018

Prihodnost plastike za enkratno uporabo v rokah evroposlancev

Ekologi brez meja upamo, da pristane na ‘smetišču’ zgodovine

Evropska komisija je maja letos dala v razpravo predlog Direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na okolje. Po glasovanju na evropskem Odboru za okolje, javno zdravje in varnost hrane, ki ga sestavlja vseh osem političnih skupin in je poročilo sprejel z veliko večino, bodo jutri evroposlanci glasovali ne samo o prihodnosti direktive, ampak tudi o naši prihodnosti.

Direktiva ureja področje ravnanja s plastičnimi izdelki za enkratno uporabo kot so slamice, lončki za kavo, jedilni pribor. Poleg tega razširja odgovornost proizvajalcev na stvari, kot so embalaža za živila za s sabo, tobačni izdelki, mokri robčki in baloni. Poleg tega je predlagan 90-odstotni cilj zbiranja plastenk za pijače.

Razprava v Evropi, ki jo je predlog direktive sprožil, je burna. Čeprav ima direktiva načelno veliko podporo, se lomijo kopja pri določanju vrst plastičnih izdelkov, ki naj bodo del direktive ali ne. Še posebej pomembno je, da se iz direktive ne izvzame izdelkov iz biorazgradljive plastike, saj le-ta ni rešitev problema. Pri tem gre le za zamenjavo ene vrste plastike z drugo, njena raba pa je v vsakem primeru v nasprotju s hierarhijo ravnanja z odpadki in konceptom krožnega gospodarstva.

Pomembno je tudi vztrajati pri konkretnih ukrepih za zmanjšanje porabe embalaže za živila za s sabo in lončkov za enkratno uporabo ter podpori pri strožjih ukrepih razširjene odgovornosti proizvajalca za večino plastičnih izdelkov. Veliko pogovorov je tudi glede omejitve prodaje balonov, pri čemer ne gre za prepoved prodaje balonov, temveč le za prepoved plastičnih palic za balone.

Iz direktive: Kratek pregled plastičnih proizvodov za enkratno uporabo in ribolovnega orodja ter ukrepov, predvidenih v predlogu Komisije.

Vlada Republike Slovenije je do predloga direktive že sprejela stališče, direktivo v splošnem podpira in jo vidi kot pomemben prispevek pri iskanju “inovativnih rešitev za nove poslovne modele ter alternativne proizvode za enkratno in večkratno uporabo.” Tudi vlada RS podpira jasnejše definicije izdelkov za enkratno uporabo, prizadevanja za izvzetje določenih sestavljenih materialov npr. iz plastike in papirja pa bi lahko spodbudilo trg k večji rabi le-teh, saj zanje prepovedi direktive in določbe razširjene odgovornosti ne bi več veljale.

87 % Evropejcev je zaskrbljenih glede vpliva plastike na okolje ter zahteva sistemske spremembe in spremembe na ravni proizvajalcev. Danes izdano Greenpeaceovo poročilo namreč kaže, da podjetja v FMGC (Fast Moving Consumer Goods) sektorju le še povečujejo količine plastične embalaže za enkratno uporabo in posledično odpadkov, zamenjave materialov ni na vidiku, rešitve pa so usmerjene zgolj v ravnanje s to embalažo in ne preprečevanje njenega nastanka. Pritiski bodo z ozirom na to, da so pred kratkim prvič mikroplastiko odkrili tudi v naših telesih, vedno bolj glasni. Prav tako je zaskrbljujoč vpliv na podnebne spremembe, saj iz plastike naravno izhajata metan in etan.

Pridružujemo se jim tudi Ekologi brez meja, ki skupaj z ostalimi organizacijami pozdravljamo direktivo in spodbujamo evropske poslance k njeni ambiciozni implementaciji. V sklopu načrta “čisto za vedno” bodo naša prizadevanja za zmanjšanje plastike za enkratno uporabo v prihodnjih mesecih predstavljena tudi v projektu Plastika naša vsakdanja.

Projekt Plastika naša vsakdanja delno financira

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...