19
Dec
2018

Evropa se je odločila: plastika za enkratno uporabo nam uničuje morja

Danes so se zelo uspešno zaključila trostranska usklajevanja evropske Direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih izdelkov na okolje, s katero želimo predvsem morsko okolje razbremeniti najpogostejših plastičnih odpadkov. Direktiva prinaša kopico prepovedi, cilje zmanjšanja porabe, izboljšave razširjene odgovornosti in zbiranja, obveze označevanja in več.

Postopek se je začel že maja, Ekologi brez meja pa smo ga kot aktivni člani gibanja Break Free From Plastic podrobno spremljali. Končno besedilo še ni objavljeno, je pa glede na predlog parlamenta in komisije več ukrepov zamaknjenih v prihodnost ali omiljenih. Dodatno uvaja prepoved prodaje stiropornih krožnikov in lončkov ter izdelkov iz oxoplastike. Ostaja razširitev koncepta razširjene odgovornosti na nekatere nove izdelke kot so cigareti, baloni in vlažilni robčki, kjer bodo morali proizvajalci pokriti stroške ravnanja z odpadki, čistilnih akcij in ozaveščanja.

Od “velikih 5” izdelkov, ki jih obravnavamo v projektu Plastika naša vsakdanja, so obravnavani vsi, tudi vrečke, ki imajo že svojo direktivo — nova obravnava tudi najtanjše. Za plastenke smo dobili minimalni delež vsebnosti reciklirane plastike in visok cilj ločenega zbiranja, za kar bo potreben depozitni sistem. Slamice za enkratno uporabo bodo prepovedane. Stiroporno embalažo za hrano in pijačo smo že omenili, pri nestiroporni pa bomo morali znižati porabo.

Vsi obravnavani izdelki skupaj razložijo približno 85 % vseh morskih odpadkov, ocenjene koristi direktive pa so širše:

  • 3,4 milijonov ton emisiij CO2eq manj;
  • izogib okoljski škodi, ki bi nas do leta 2030 stala ocenjenih 22 milijard evrov;
  • 6,5 milijard evrov prihrankov potrošnikov.

Sledijo le še formalnosti do pomladi, nato pa imajo države članice dve leti, da direktivo prenesejo v svoj pravni red. Slovenija to (delno) namerava že prej, saj ravno prenavljamo Zakon o varstvu okolja. Direktiva sicer ni tako ambiciozna kot smo si želeli, a ne le da je odličen korak naprej, hkrati tudi ne smemo pozabiti, da predstavlja le predpisani minimum — države članice lahko sprejmejo bolj ambiciozne ukrepe. Kar se že dogaja, hkrati pa je naš parlament že v prejšnji sestavi izglasoval podporo prepovedi prodajanja plastičnih kozarcev, krožnikov in drugih posod za enkratno pakiranje predpripravljene hrane. Nepotrebni plastiki za enkratno rabo se res slabo piše!

Projekt Plastika naša vsakdanja delno financira

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...