16
Okt
2020

Prelog – prvo Hrvaško mesto, ki dokazuje, da zero waste je mogoč

Mesto Prelog na severu Hrvaške je v samo 5 letih skoraj potrojilo odstotek ločeno zbranih odpadkov in postalo najboljša praksa v državi in širše. Slednje zajema tudi podatek, da na leto nastane manj kot 100 kg mešanih odpadkov na prebivalca.

Medtem ko se delež recikliranja na Hrvaškem počasi povečuje in je leta 2018 doseglo 25,3 %, je mesto Prelog s sosednjimi občinami še močno povečalo stopnjo ločenega zbiranja odpadkov. Ta je še leta 2014 znašala 22 %, lani pa so ločeno zbrali 57,5 % odpadkov. Letno v Prelogu in sosednjih občinah nastane le 70 kg mešanih odpadkov na prebivalca.

Uspeh Preloga je posledica učinkovitega sistema, ki ga je razvilo podjetje PRE-KOM – javno podjetje za ravnanje z odpadki, ki vključuje zbiranje od vrat do vrat in shemo plačaj, kolikor odvržeš (PAYT). Poleg prilagodljivega sistema so k odličnim rezultatom in zmanjšanju stroškov privedli tudi intenzivni izobraževalni in komunikacijski programi za občane, kar dokazuje, da je strategijo Zero Waste mogoče uspešno izvajati v številnih okoliščinah po Evropi.

Preberite več v najnovejši študiji dobre prakse, ki je nastala pod okriljem Zero Waste Europe v sodelovanju z društvom Zelena Akcija in nacionalno organizacijo Zero Waste Hrvaška.

foto: mapio.net

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...