21
Okt
2020

Lokalne skupnosti z zero waste pristopom rešujejo izzive z odpadki

Evropa se je znašla v kritičnem trenutku prehoda snovnih tokov v krožnost in razogljičenje. Če želimo rešiti naraščajoče izzive našega okolja in družbe, moramo nujno ukrepati.

Rešitve že obstajajo. Zdaj je potrebna večja aktivacija lokalnih akterjev, da se vizija prihodnosti zero waste spremeni v resničnost. Zero Waste Europe napoveduje začetek novega projekta, katerega cilj je ravno to, in v katerem bomo sodelovali tudi Ekologi brez meja v sklopu programa Zero Waste Slovenija.

V naslednjih dveh letih bomo skupaj s člani mreže Zero Waste Europe iz Bolgarije, Hrvaške, Cipra, Nemčije, Grčije, Italije, Portugalske, Romunije, Španije in Ukrajine povečali učinek našega dela in dobili vsaj 20 novih občin za izvajanje načrtov za Zero Waste, ki bodo služile kot referenca in vzor drugim občinam in državam. Naša vloga bo predvsem v zagotavljanju smernic za spremljanje in izvajanje teh načrtov ter aktivni podpori drugim članom v projektu. Hkrati bomo krepili zmogljivost naše mreže zero waste občin ter spodbujali tako domače kot mednarodno sodelovanje. V tem času bomo do konca razvili in začeli uporabljati certifikat Zero Waste Cities in izpopolnjevali Akademijo Zero Waste Europe, ki bo postala središče strokovnega znanja in virov.

Drugim evropskim skupnostim bomo pokazali, da zero waste ne koristi le zdravju našega planeta in nas samih, temveč tudi, da je to naravni in najučinkovitejši način boja proti podnebnim spremembam z vidika trajnostne rabe naravnih in sekundarnih virov na lokalni ravni.

Pridružite se nam na tej poti in postanite Zero Waste občina.

Povzetek pripravila Žaklina Žnajder

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...