05
Maj
2023

Do poletja deset prireditev z manj odpadki

Sporočilo za javnost

S podpisom zero waste zaveze za prihajajoči Dan Evrope Ekologi brez meja napovedujejo pričetek sezone prireditev z manj odpadki, ki so del mreže Zero waste Slovenija. Deset organizatorjev iz vse Slovenije si je zadalo cilj 90 % ločeno zbranih odpadkov in zmanjšanje skupnih količin odpadkov.

Maraton treh src, Kino otok, (Z)mešani festival in Art kamp so ta cilj in s tem zero waste naziv v preteklih letih že dosegli. Ponovno se na to pot podaja tudi Slovenski oglaševalski festival, prvič pa so zavezo za odgovorno ravnanje z naravni viri in odpadki sprejeli organizatorji prireditev Dan Evrope, Evropsko prvenstvo v veslanju na Bledu, Družinski piknik v parku, Tek štirih mostov in Mestna promenada Brežice

Skupno vsem naštetim je sodelovanje z nacionalno zero waste organizacijo, Ekologi brez meja, ki se ozaveščanja in (sistemskih) sprememb lotevajo s pomočjo konkretnih podatkov. Po vsaki prireditvi bo tako potekalo tehtanje odpadkov. Ti bodo s pomočjo ekoloških otokov, vidne izpostavitve in komuniciranja ter ponekod zelene straže dosledno ločeno zbrani, kar je eden od pogojev za pridobitev naziva. 

Vedno več organizatorjev tudi vsebino dogodkov pripravlja v duhu trajnostnega razvoja. Ta bo na primer rdeča nit Dneva Evrope, posebno dogajanje pa bo tudi letos na Art kampu v sklopu Festivala Lent, kjer bo potekal Glasbeni cunjami – izmenjevalnico in popravljalnico oblačil bo pospremil koncert v rabljenih oblačilih. Za uspešno izvedbo zero waste ukrepov pa je ključno sodelovanje celotne skupnosti, četudi prek občinskih meja. Na festivalu Kino Otok so se tako denimo povezali z vrhniškim središčem ponovne uporabe Depo, ki bo za udeležence letošnjega filmskega festivala izdelal pralne vrečke za sadje in zelenjavo ter pri tem recikliral blago zaves. 

Pomladno-poletna deseterica športnih, kulturnih in družinskih prireditev pa ne bo edina v letošnjem letu, ki se poteguje za ohranitev oz. pridobitev zero waste naziva. Jeseni se jim pridružujejo še vrhniški Festival kave, v Velenju pa si bodo za manj odpadkov ponovno prizadevali na Pikinem festivalu in Promenadi okusov. 

Zero waste prireditve

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...