Single Blog Title

This is a single blog caption
29
Nov
2018

Še nikoli se ni govorilo toliko o plastiki

Plastiki, najvidnejšemu simbolu potrošniške družbe do letošnjega leta nismo namenjali tako velike pozornosti. Pozornost javnosti so zbudile novice o prvem odkritju mikroplastike v človeških telesih in ambicioznih ukrepih za prepoved plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Da slednji dobesedno in v prenesenem pomenu prodirajo v vse pore našega življenja, priča tudi izbor slovarja Collins za besedo leta – ‘single-use’ oz. za enkratno uporabo.

Januarja smo dobili Strategijo o plastiki v krožnem gospodarstvu, z junijem je začel veljati nov odpadkovni paket krožnega gospodarstva, konec oktobra pa je Evropska komisija z veliko večino sprejela Direktivo o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na okolje. Evropski parlament jo je s svojimi amandmaji samo še zaostril.

Te dni z Evropskim svetom ravno potekajo pogajanja o omenjeni direktivi, ki med drugim določa prepoved plastičnih slamic, palčk za ušesa, plastičnih krožnikov in pribora, do leta 2025 pa predpisuje ločeno zbiranje 90 % vseh plastenk. V ‘plastično definicijo’ je vključena tudi bioplastika, ki je pogosto zavajajoče izpostavljena kot ključna alternativa. Gre namreč še vedno za plastiko, ki vpliva na življenje v vodi in ne rešuje problema plastičnega onesnaževanja. Žal pa so se direktivi in popolni prepovedi izmuznile lahke plastične vrečke, ki jih najdemo na primer na oddelku sadja in zelenjave. Proizvajalci nad prepovedmi sicer niso navdušeni in se jim bolj ali manj prikrito upirajo, a vendar je to odlična priložnost za pospešen razvoj bolj okolju prijaznih izdelkov in storitev.

Stališče Sveta, ki je sestavljen iz predstavnikov vlad vseh držav članic, je sicer najmanj ambiciozna od vseh treh. Želijo omejiti nadgradnjo razširjene odgovornosti na nove kategorije izdelkov, razrahljati definicije in ukrepanje prepustiti industriji (prostovoljske zaveze), kar bi oslabilo krovno okoljevarstveno načelo “povzročitelj plača posledice”. Prizadevajo si za zamik rokov doseganja ciljev in hkrati ne podpirajo merljivih ciljev za zbiranje in recikliranje ribiške opreme, še manj pa za ločeno zbiranje plastenk ter zmanjšanje količin stiroporne embalaže za hrano in pijačo. Zadnje bi radi kar v celoti izključili iz obravnave v direktivi! Slovensko stališče ni znano v celoti, je pa v večih točkah ambiciozno in vredno podpore.

Letno proizvedemo 340 milijonov ton plastike, kar je skoraj toliko kot tehtamo vsi ljudje na Zemlji. Hkrati želi industrija do leta 2025 povečati proizvodnjo plastike kar za tretjino! Če je bilo letošnje letu v znamenju prepovedi teh izdelkov, upamo, da bomo že čez nekaj let brali novice o dejanskem izginjanju teh izdelkov s prodajnih polic.

Foto: Polona Ponikvar

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...