Single Blog Title

This is a single blog caption
29
Nov
2018

Plastika naša vsakdanja

Plastika za enkratno uporabo je postala en najbolj problematičnih odpadkov. Skupaj z ribiškimi odpadki namreč prispeva h kar 70 % odpadkov, ki pristanejo v naših morjih, 80 % plastike v morjih pa izhaja s kopnega. V popisu za globalno akcijo World Cleanup Day 2018 so bili plastični odpadki prisotni kar na 2 od 3 odlagališč. Količine odpadne embalaže rastejo, delež kakovostne plastike pada, redno prihaja do težav pri prevzemanju, stopnja recikliranja je nizka, ponovna raba še redkejša, snovi pa redko zakrožijo večkrat. Z ozirom na vse to se Evropa in svet vedno bolj posvečata reševanju tega problema. Čas je, da se plastiki za enkratno uporabo posvetimo tudi v Sloveniji.

Ekologi brez meja smo s tem namenom zagnali projekt Plastika naša vsakdanja, ki ga delno financira Ministrstvo za okolje in prostor. V Sloveniji manjka dobrih in aktualnih podatkov na področju ravnanja z odpadno plastično embalažo. Z raziskovanjem in informiranjem bomo zapolnili to vrzel ter razblinili več mitov, odpravili nerazumevanje razlik med različnimi vrstami plastike, pripomogli k preprečevanju nastajanja novih odpadkov, višji stopnji kakovostnega ločevanja in zavedanja o bolj trajnostnih alternativah. Zmanjševanje količin plastične embalaže namreč neposredno prispeva k manjši porabi energije in naravnih virov, posledično pa se zmanjšuje vpliv na podnebne spremembe.

V sklopu projekta, ki presega tipično miselnosti, da mora vse rešiti država, zakonodaja ali pa posamezniki sami, bomo SURS-ovo košarico dobrin nadgradili z okoljskim aspektom. Podrobno bomo popisali vrste embalaže življenjskih potrebščin (hrana, pijača, čistila in gospodinjski aparati) in predstavili možne alternative, ki se jih lahko poslužijo proizvajalci, trgovci in kupci. Razbili bomo nekaj ‘plastičnih mitov’ in odgovorili na večkrat zastavljeno vprašanje – kaj se zgodi s plastičnimi odpadki, ko zapustijo dvorišča domov in podjetij. Pridobili bomo ocene o vrstah zbrane plastične embalaže po materialih ter stopnjah dejansko reciklirane odpadne plastične embalaže. Posebno pozornost bomo namenili ‘Velikim 5’ – vrečki, plastenki, embalaži za hrano, slamici in lončku za kavo na poti, ki so najbolj vidni simboli naše ‘obsedenosti’ s plastiko. Za ta namen smo pripravili ozaveščevalna sporočila, ki so brezplačno na voljo za uporabo v šolah, komunalah, medijih in javnih ustanovah.

Vsa gradiva so brezplačno na voljo na tej povezavi

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...