Single Blog Title

This is a single blog caption
09
Jul
2019

Kako nas vidijo tujci?

Ekologi brez meja smo se ob akciji julij brez plastike osredotočili na ene izmed največjih onesnaževalcev v Ljubljani in Sloveniji v poletnih mesecih – turiste. Na ljubljanskih ulicah smo se z njimi pogovarjali o tem, kakšno se jim zdi okolje v Sloveniji ter o možnostih izogibanja plastike. Pri lovljenju sogovorcev smo bili pozitivno presenečeni, saj je večina privolila v pogovor, nekaj izmed njih pa smo tudi posneli in odgovore zbrali v spodnjem videu.

Pogovor smo začeli z njihovim splošnim vtisom o Sloveniji ter čistosti okolja. Res lepo je bilo poslušati njihove soglasne odgovore, da je Slovenija izredno čista država, da je povsod veliko košev za ločevanje, da so opazili precej ljudi kolesariti in da je Slovenija na splošno super država za življenje. Ob vsakodnevnih okoljskih novicah včasih na to kar malo pozabimo.

Tudi v nadaljevanju se je večina sogovorcev strinjala, da je možnosti za ločevanje odpadkov dovolj. Večina je opazila ekološke otoke in koše za ločevanje odpadkov, prav vsi pa so prepričani, da vedo, kako se pravilno ločuje. Njihovega znanja sicer nismo preverjali, sta nam pa dva sogovorca povedala, da v primeru dileme vedno preverita oznake na zabojnikih. Nekateri izmed njih so bili v Sloveniji sicer šele prvi dan, zato na zabojnike za ločevanje še niso bili pozorni, so pa opazili veliko navadnih košev za smeti. Zanimalo nas je tudi, kako sistem ločevanja odpadkov deluje v njihovi državi. Ker smo govorili s turisti s celega sveta, so bili odgovori tukaj nekoliko različni – v nekaterih državah je sistem ločevanja in zbiranja odpadkov že dolgo utečen, drugje pa se šele dobro vzpostavlja. 

Odgovori glede pitne vode v Sloveniji so nas najbolj presenetili. Skoraj polovica vprašanih namreč ni vedela, da je voda v Sloveniji pitna in da si jo lahko natočijo na pitnikih. Očitno je na tem področju še dovolj prostora za izboljšave in okrepljeno komuniciranje. 

Spraševali smo jih tudi o uporabi plastičnih vrečk. Skoraj vsi so nam povedali, da morajo za vrečke plačevati tudi doma, tako da jih ne preseneča, da so vrečke pri nas plačljive. Zaradi tega so večinoma navajeni vrečke za večkratno uporabo nositi s sabo. 

Ob koncu pogovora smo vsakemu udeležencu naše mini raziskave predstavili akcijo julij brez plastike, jih povabili, da se skušajo tudi sami v teh dneh čim bolj izogibati plastike ter jim podarili naše trajnostne vreče za nakupovanje. 

Veste, kako lahko še zmanjšate količino plastičnih odpadkov v vašem domu? Preverite na naši spletni strani!

Piše: Barbara Zorko, foto: Teddy Verneuil

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...