Single Blog Title

This is a single blog caption
29
Avg
2019

Zgodba o plastiki še ni končana

Ekologi brez meja smo po enem letu ozaveščevalne kampanje in raziskovalnega dela “potegnili črto” pod eno najbolj gorečih okoljskih tem zadnjega obdobja. S plastiko za enkratno uporabo smo se ukvarjali od nastanka do razkroja, od proizvajalca do potrošnika in predelovalca. Udejanjanje ambicioznih korakov tudi v praksi moramo pospešiti, če želimo ustaviti tempo, s katerim plastično onesnaževanje podžiga podnebno krizo.

Preženimo plastiko iz našega vsakdana

Projekt Plastika naša vsakdanja, ki ga delno financira Ministrstvo za okolje in prostor, je v prvi fazi nagovoril potrošnike. Z ozaveščevalnimi grafičnimi in video vsebinami smo prodrli v gospodinjstva, šole, javne ustanove in ljudi spodbudili, da plastiko za enkratno uporabo preženejo iz svojega vsakdana.

Vsa embalaža se ne reciklira

Pa vendar so plastične vrečke in plastenke le vrh ledene gore. Z analizo embalaže 67 najpogostejši dobrin, ki se znajdejo v naših nakupovalnih košaricah, smo ugotovili, da so vsakdanje dobrine v polovici primerov pakirane v embalažo, ki je ne moremo reciklirati. Zato ob zaključku projekta nagovarjamo potrošnike, da tudi sami s pomočjo Embalažnega ocenjevalnika analizirate, ali se bo embalaža iz vaše košarice dobrin reciklirala ali ne. Pridobljene ocene in priporočila so lahko odlično orodje pritiska na proizvajalce in trgovce.

Kot učinkovit način nagovarjanja proizvajalcev k spremembam se je izkazal tudi popis blagovnih znamk odpadkov, najdenih v naravi, ki smo ga Ekologi ob lanski še zadnji akciji Očistimo Slovenijo pod okriljem mednarodnega gibanja Break Free From Plastic, zagnali skupaj z Greenpeace Slovenija. Akcijo bomo ponovili tudi ob letošnji globalni čistilni akciji, ki bo potekala 21. septembra. Ob tej priložnosti vas pozivamo, da se nam pridružite in pomagate ugotoviti, katere slovenske blagovne znamke najpogosteje najdemo ob naših rekah, v gozdovih ter v bližini šol in domov.

Ali naš sistem deluje?

Storili pa smo še korak naprej, saj se pot plastike ne konča v zabojnikih za embalažo. Preverili smo, kaj se z njimi zgodi v reciklažnih obratih ter med komunalnimi podjetji, shemami, zbiralci in predelovalci preverili stanje in učinkovitost sistema za ravnanje s plastičnimi odpadki. V obsežni raziskavi, ki jo objavljamo ob zaključku projekta, preseneča daljnovidnost in ambicioznost anketirancev. Med najbolj podprtimi predlogi za zmanjšanje količin odpadne embalaže in doseganje višje stopnje recikliranja sta bila med drugimi prepoved proizvodnje nereciklabilne embalaže in omejevanje prodaje izdelkov za enkratno uporabo.

Zgodba se nadaljuje …

Le udejanjanje tako ambicioznih korakov tudi v praksi, ne le teoriji, lahko privede do resničnih izboljšav. Ekologi bomo s pridobljenim uvidom v problematiko nadaljevali in spodbujali vse člene potrošniške verige k sprejemanju resnosti situacije in ukrepanju danes, ne leta 2050, ko bo v morjih že več plastike kot rib.

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...