Single Blog Title

This is a single blog caption
13
Jun
2019

Foto zgodba: pot nagrobne sveče

Pred vami je še zadnja foto zgodba, s katero skušamo na preprost način pomagati razumeti, kaj se zgodi s plastičnimi odpadki, ko zapustijo naše domove oz. v tem primeru pokopališče. V sklopu projekta Plastika naša vsakdanja smo se odpravili na Jesenice, v podjetje Plastkom, ki ga že od daleč in iz zraka lahko prepoznamo po velikih kupih odpadnih nagrobnih sveč. Družinsko podjetje, ki se z reciklažno dejavnostjo ukvarja od leta 2007, je trenutno namreč edino v Sloveniji, ki je ‘pokopališče’ za tovrstne odpadke. A zgodba se na dvorišču, ki ga zalagata dva zbiralca za štiri sheme, ne konča. Lahko bi rekli, da je to edino ‘pokopališče’, kjer se rodi novo življenje. Iz odpadkov nastane nova surovina.

Proces recikliranja parafinske sveče

Sveče pridejo v skladišče s tovornjaki, ki jih pripeljejo zbiralci. Nato gredo na linijo, kjer se najprej izločijo kovinski delci – pokrovčki, ki jih magnet avtomatsko izloči iz traku. Sveča potuje do ročne sortirnice, kjer se izločijo elektronske sveče in nečistoče (znašajo do 10 %), kot so rože, PET plastenke … Navadna parafinska sveča gre naprej v predelavo kjer se najprej grobo zmelje, sledi ločevanje parafina in PVC plastike. PVC gre v fino mletje, kjer se očisti na centrifugi in loči od peska. Z mikroniziranjem oz. mletjem dobimo končni produkt, ki se ponovno uporabi pretežno v gradbeništvu (za izdelavo cevi). Ker smo Ekologi ‘obsedeni’ z vsemi vrstami odpadkov, smo se pozanimali, kaj se zgodi z neplastičnim preostankom. Prečiščen parafin odpotuje v Nemčijo, kjer se uporablja kot dodatek k svečam in kockam za prižiganje ognja, pokrovčke pa prevzame Dinos. Navadna nagrobna sveča se tako 100 % reciklira. Pri njeni kvazi okolju prijaznejši utripajoči različici, ki dosega 8 % delež v prodaji, pa je zgodba nekoliko drugačna, kar je presenetilo tudi nas.

Proces (ne)recikliranja elektronske sveče

Najprej je potrebno ločevanje ohišja od same elektronske sveče. Iz notranjega ohišja se izloči modul iz njega pa baterija. Ta postopek je neprimerno dražji in bolj zahteven od navadne parafinske sveče, kjer ni nobenega ročnega dela. Še hujše pa je, da se lahko reciklira le notranje ohišje in pokrovček. Zunanji del je namreč barvana PET plastika s težkimi kovinami, ki omogočajo sveči, da počasneje gori, v kolikor bi prišlo do vžiga. Takšne plastike ne želi nihče, zato je njena končna postaja sežigalnica.

Foto zgodba

Fotogalerija
Ne spreglejte

Pot nagrobne sveče do nove surovine sedaj poznate. Sprehodite se še po poti predelave plastičnih folij in plastenk. Z namenom podpore izobraževalnih procesov pa smo foto zgodbo pripravili tudi v obliki prezentacije, ki si jo lahko ogledate in prenesete na tej povezavi.

Foto: Boštjan Selinšek, foto zgodba: Katja Sreš

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...