05
Dec
2013

Uredba o izrabljenih vozilih

UREDBA O IZRABLJENIH VOZILIH

(2011, 2012)

Namen uredbe je:

  • preprečevanje nastajanja odpadkov iz vozil
  • zagotavljanje ponovne uporabe, reciklirarnja in drugih oblik predelave izrabljenih vozil in njihovih sestavnih delov

Cilj uredbe je zmanjšanje odstranjevanja odpadkov in povečanje okoljevarstvene učinkovitosti gospodarskih subjektov, vklučenih v življenjski krog vozil. Določbe uredbe veljajo za vozila in izrabljena vozila, vključno s sestavnimi deli in materiali.

Proizvajalci si morajo prizadevati, da se:

  • uporaba nevarnih snovi v vozilih omeji že od zasnove vozila naprej
  • pri načrtovanju in proizvodnji v celoti upoštevajo možnosti za razstavljanje, ponovno uporabo in predelavo, še posebej recikliranje
  • pri proizvodnji poveča uporaba recikliranih materialov

Proizvajalec mora za vsak tip novega vozila zagotoviti informacije o razstavljanju s podatki o sestavnih delih in materialih ter lokacijah vseh nevarnih snovi. Proizvajalec mora v sodelovanju z gospodarskimi subjekti zagotovaljati informacije o možnostih predelave in recikliranja sestavnih delov in materialov, o okolju neškodljivi obdelavi izrabljenih vozil, optimizaciji načinov ponovne uporabe, recikliranja in predelave ter napredku, doseženem na tem področju.  Zagotoviti mora tudi, da so te informacije vključene v promocijsko gradivo za trženje novega vozila.

Zadnji imetnik mora izrabljeno vozilo oddati na zbiralnem mestu ali v obratu za razstavljanje. Prepovedano ga je pustiti v naravnem okolju, razstaviti ali z njim nenadzorovano ravnati.  Izrabljena vozila se smejo razstavljati le v obratih za razstavljanje. Prevzem vozila je brezplačen.

Ob oddaji zadnji imetnik prejme potrdilo o uničenju. Potrdilo izda upravljavec obrata, v katerem je prevzeto vozilo obdelano. Na podlagi pooblastila upravljavca lahko potrdilo v njegovem imenu izda zbiralec. Potrdilo se izda brezplačno.  Zadnji imetnik potrdilo predloži skupaj z registrskimi tablicami pri odjavi vozila.

Izvajalec vzdrževanja in popravila vozil odda sestavne dele obratu za razstavljanje. Kot dokazilo se uporabljajo evidenčni listi.

Zbiranje in obdelava izrabljenih vozil morata potekati tako, da ni ogroženo zdravje ljudi ali škoda okolju ter na način, da je njihove sestavne dele mogoče ponovno uporabiti ali predelati. Pri predelavi ima prednost recikliranje. V prilogi 2 uredbe so navedene zahteve za zbiralna mesta in obrate za razstavljanje. Izrabljena vozila, prevzeta na zbirnem mestu je potrebno oddati obratu za razstavljanje, za kar se uporabljajo evidenčni listi. Obrat za razstavljanje mora imeti tehnično zmogljivost za obdelavo najmanj 1.000 izrabljenih vozil na leto. Razstavljena vozila je treba oddati v drobljenje v drobilniku ali v drugi napravi za predelavo.

Do 31. 12. 2014 morajo gospodarski subjekti zagotoviti:

  • da ponovna uporaba in predelava prevzetih izrabljenih vozil dosega 85 %
  • da ponovna uporaba in recikliranje prevzetih izrabljenih vozil dosega najmanj 80 %

Najpozneje od 1.1.2015 morajo gospodarski subjekti zagotoviti:

  • da ponovna uporaba in predelava prevzetih izrabljenih vozil dosega 95 %
  • da ponovna uporava in racikliranje prevzetih izrabljenih vozil dosega najmanj 85 %

Proizvajalec mora na svoje stroške zagotavljati sistem za zbiranje in prevzem izrabljenih vozil in odpadnih vozil njegove znamke za celotno Slovenijo ter oddajo prevzetih izrabljenih vozil v obdelavo. Te obveznosti lahko izpolnjuje samostojno ali skupaj z drugimi proizvajalci. S sistemom zbiralnih mest mora zagotoviti, da je za zadnjega uporabnika dosegljivo v razdalji največ 50 km od prebivališča ali sedeža firme. Proizvajalec mora z oglaševalskimi akcijami ali na drug primeren način najmanj štirikrat letno obveščati javnost o namenu in ciljih zbiranja izrabljenih vozil.

Proizvajalec samostojno ali v skupnem izpolnjevanju obveznosti, mora pripraviti načrt ter ga vpisati v evidenco pri pristojnem ministrstvu. Uredba določa vsebino načrta. Podatki iz evidence so javni in objavljeni na spletnih straneh ministrstva. Proizvajalci morajo najkasneje do 31. marca tekočega leta ministrstvu poslati poročilo o ravnanju z izrabljenimi vozili za preteklo koledarsko leto.

Zbiralec mora biti vpisan v evidenco zbiralcev. Voditi mora obratovalni dnevnik v skladu s prilogo 2 te uredbe. Upravljalec obrata za razstavljanje mora zagotavljati doseganje ciljev iz te uredbe za vsa prevzeta vozila. Upravljavec mora imeti okoljevarstveno dovoljenje ter poslovnik obratovanja.

Uredba določa tudi pogoje za drobilnike ter obveznosti upravljavca drobilnika in drugih naprav za predelavo.

Ministrstvo poroča EU, nadzor nad izvajanjem uredbe opravljajo inšpektorji, pristojni za okolje.

Uredba ima tudi kazenske sankcije.

Besedilo v PDF obliki: SLO-UREDBA O IZRABLJENIH VOZILIH

 

ebm-plan b-ess

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...