Zaglavje Podpri nas
En dan za vsako Zemljino tegobo

Pomladna inflacija okoljskih dni se je začela v ustaljenem ritmu, z Dnevom voda, zato smo gostujočo tipkovnico ta mesec posodili dr. Brigiti Jamnik iz Slovenskega društva za zaščito voda. Če za vode nismo strokovnjaki, smo pa za embalažo, v katero jo tako radi pakirajo. Zato smo prav ob tem dnevu predstavili karto pitnikov, začetek maratona okoljskih dni pa začinili še s Festivalom ponovne uporabe, ki bo tako ali drugače odmeval še vse do konca meseca. S ponovno uporabo (in popravili) se bomo srečali na našem letnem zero waste srečanju, 23. aprila v ospredje postavili oblačila, dan za tem pa bo o ponovni uporabi govor tudi v kontekstu Slovenskega dneva brez zavržene hrane. Za konec pa ne pozabimo na še en okoljski dan, ki je začel naše koledarje in urnike polniti v tem letu - Mednarodni zero waste dan smo prvič obeležili 30. marca. Še malo, pa bo res vsak dan okoljski dan!

Novice
cover
Zakaj moramo 23. aprila spet v rabljena oblačila?

Sistemske spremembe seveda moramo zahtevati, a te ne bodo prišle čez noč. Lahko pa čez noč spremenimo svoje vsakdanje navade in posredno vplivamo na povpraševanje in ponudbo bolj trajnostnih modelov proizvodnje in potrošnje oblačil.

Preberi več
Ob Svetovnem dnevu voda Ekologi brez meja predstavljajo vseslovensko karto pitnikov

Na osrednjem slovenskem portalu za spodbujanje ponovne uporabe Manj smo ob Svetovnem dnevu voda objavili novo karto z več kot 500 pitniki.

Preberi več
Uspešna mariborska edicija Festivala ponovne uporabe

Ekologi brez meja smo na Svetovni dan voda v Maribor pripeljali Festival ponovne uporabe. No, bolje rečeno smo se mi pripeljali in zgolj povezali lokalne legende na področju ponovne uporabe in popravil, ki jih v štajerski prestolnici res ne primanjkuje.

Preberi več
Prvi mednarodni zero waste dan

Organizacija združenih narodov je po desetletjih truda številnih organizacij po vsem svetu končno prepoznala izjemen pomen koncepta zero waste za doseganje ciljev agende trajnostnega razvoja in v luči tega razglasila 30. marec kot mednarodni zero waste dan, ki smo ga letos obeležili prvič.

Preberi več
Evropska komisija objavila besedilo “predloga Evropske unije o pravici do popravila”

Ekologi brez meja v sklopu gibanja Right to Repair (Pravica do popravila), katerega del smo, pozdravljamo korak naprej, a opažamo pomanjkanje interesa EU pri tem, da bi popravljivost postala cenovno dostopna in univerzalna.

Preberi več
Kako prihraniti 71 milijard €?

Le še 7 žetev nas loči do leta 2030, ko bomo morali v skladu s cilji trajnostnega razvoja prepoloviti količino zavržene hrane.

Preberi več
Osebno
O pitni vodi tu in tam

Zagotovo ste se že kdaj znašli v razmerah, ko ste bili tako žejni, da ste spili vodo, ki vam je bila v tistem trenutku na razpolago, ne da bi pomislili, da vam lahko škodi.

Preberi več
Ne spreglejte