Zaglavje Podpri nas
Ali res živimo na istem planetu?

Naslov in uvodne besede si bomo sposodili od našega tokratnega kolumnista, dr. Žiga Maleka. Po eni strani največji onesnaževalci sveta spozorirajo podnebne konference in iščejo vedno nove načine, kako nam prodati čim več fosilnih goriv, tudi v obliki oblačil. Po drugi strani pa se lahko pri nas učimo od najboljših zero waste praks na ravni lokalnih skupnosti in turističnih ponudnikov. Ekologom brez meja ne bo zmanjkalo energije ne za ukvarjanje z enim ne drugim ekstremom. Pri tem nas lahko podrprete z namenitvijo dohodnine, mi pa obljubljamo, da bomo tudi v 2023 še naprej tečni. Skupaj lahko poskrbimo, da bo naslednje leto za naše okolje boljše.
Na tem planetu pa ne živimo samo mi. Tu so tudi kužki, muce, ptice in druge živali, ki si ob prehodu v novo leto želijo predvsem mir. Zato vas vabimo, da petrardam rečete 'ne, hvala'. Hvala pa bomo rekli vam, dragi sledilci, za spremljanje in številne lepe besede v letošnjem letu. Ana, Barbara, Jaka, Katja in Žaklina vam želimo vse dobro.

Novice
cover
Slovenija z največ certificiranimi zero waste občinami

Občine Vrhnika, Log-Dragomer in Borovnica so pridobile mednarodni certifikat “Zero waste občina” z oceno treh zvezdic od petih, ki ga podeljuje Mission Zero Academy.

Preberi več
Ribno Alpine Resort postal prvi prejemnik evropskega zero waste poslovnega certifikata

Revizija je z oceno dveh zvezdic od treh nagradila trud resorta, ki že od 2016 z Ekologi brez meja izvaja ukrepe za odgovorno ravnanje z naravnimi viri in odpadki.

Preberi več
1 % za manj odpadkov

Spet je tisti čas v letu, ko se sprašujemo ‘umetna ali naravna’, koliko odpadkov več bomo pridelali v prazničnem času in komu nameniti svoj odstotek dohodnine.

Preberi več
7 od 10 kosov oblačil je izdelanih iz plastike

V Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov, ki je v ospredje postavil tekstil, smo opozorili na problematično povezavo z industrijo fosilnih goriv. 70 % naših oblačil je izdelanih iz plastike.

Preberi več
Coca-Cola, sponzor COP27, peto leto zapored največji onesnaževalec s plastiko

Coca-Cola, PepsiCo in Nestlé so že pet let zapored največji svetovni onesnaževalci s plastiko. Ob letošnjem jubilejnem popisu blagovnih znamk odpadkov so pri Break Free From Plastic analizirali petletne podatke skupnostne znanosti.

Preberi več
Osebno
Pogled na leto 2022

Ob koncu leta se velja ozreti nazaj, na dobre in slabe novice varovanja našega okolja. Začel in končal bom z dobrimi novicami, vmes pa se za dlje časa ustavil pri slabih novicah.

Preberi več
Ne spreglejte