01
Dec
2022

Ribno Alpine Resort postal prvi prejemnik evropskega Zero waste poslovnega certifikata, v mreži Zero waste Slovenija tudi nova nastanitev in prva restavracija

Sporočilo za javnost

Zunanji strokovnjaki organizacije Mission Zero Academy (MiZA) so za Ribno Alpine Resort revidirali uspešnost izvajanja zero waste ukrepov in skladnost s strogimi pogoji, ki jih zahteva Zero waste (ZW)  poslovni certifikat. Revizija je z oceno dveh zvezdic od treh nagradila trud resorta, ki že od 2016 z Ekologi brez meja izvaja ukrepe za odgovorno ravnanje z naravnimi viri in odpadki. 

»Vse več ljudi si želi počitnikovati na trajnosten način in certifikat je pečat odličnosti za turistične ponudnike, ki dokazujejo, da ponujajo to možnost. Ribno Alpine Resort je s svojo ambicioznostjo, vodstvom in vsakodnevnim izvajanjem praks za zmanjševanje odpadkov navdihnil na tisoče turistov, študentov in strokovnjakov za ravnanje z odpadki. Nedvomno si zasluži zero waste poslovni certifikat in v čast nam je podeliti to priznanje. So živi dokaz, da so počitnice brez odpadkov možne in prijetne,”

poudarja vodja MiZA, Kaisa Karjalainen.

Evropski ZW poslovni certifikat, ki ga je razvila MiZA pod okriljem Zero Waste Europe, je nastal na osnovi več kot deset let profesionalnih izkušenj na terenu ter je namenjen različnim vrstam organizacij. Spodbuja uvedbo učinkovitih sistemov, ki varčujejo z naravnimi viri ter krepi zunanjo podobo. Ambiciozen certifikacijski postopek, zasnovan na ideji zmanjševanja odpadkov in preseganju cilja 90 % ločeno zbranih odpadkov, je sestavljen iz štirih korakov (izraz interesa, implementacija, certificiranje in letne izboljšave). Vključuje stalno podporo strokovnih mentorjev in vsebuje tako splošne kot kriterije, prilagojene različnim sektorjem (mdr. hotelom, restavracijam, prireditvam). Ena zvezdica pomeni dobro prakso, dve najboljšo prakso na državnem nivoju, tri pa najboljšo na evropskem.

“Naziv Prvi Zero waste hotel v Sloveniji, ki smo ga pridobili pred štirimi leti je bil dokaz, da smo na pravi poti. Ob širitvi naše ponudbe smo ukrepe razširili tudi na oba glampinga in jih ves čas poskušali še izboljševati. Ponosni in zadovoljni smo, da je naš trud prepoznan in potrjen tudi na evropski ravni. Evropski ZW poslovni certifikat nam daje zagon, da se bomo v resortu še naprej trudili za izvajanje dobre zero waste prakse,”

ob pridobitvi certifikata izpostavlja Katarina Strgar, vodja marketinga v Ribno Alpine Resort.

Po pridobitvi certifikata pa se delo ne konča. Poleg nadgradnje ukrepov se mora nadaljevati njihovo redno spremljanje. Najmanj vsaka tri leta bo za ohranitev certifikata ponovljena zunanja revizija z možnostjo višanja  ocene.

Ker gre za pilotno revizijo, je ta potekala v širšem krogu, kot bi sicer. Tako so se predstavnicam iz MiZA-e pridružili še strokovnjak iz Irske v vlogi glavnega revizorja ter bodoči revizorji iz Latvije, Portugalske in Ukrajine.

Evropski revizorji na Ribnem - foto Ana Golja

Evropski revizorji na Ribnem (foto Ana Golja).

»Čestitam Ribno Alpine Resort za prejem dveh zvezdic. Veliko dela je za njimi, a se je trud dodatno poplačal, saj so prvo podjetje v Evropi, ki je prejelo ta certifikat! Zdaj, ko so pokazali, da je to mogoče, smo prepričani, da bo več podjetij sledilo njihovim stopinjam,”

je po pregledu povedal revizor Colin O’Byrne, vodja projektov pri Voice Ireland.

Ekologi brez meja so zbirali dokazila in bodo nadaljevali v svoji vlogi mentorja. Med njimi je tudi Ana Golja, strokovna sodelavka za zero waste turizem, ki poudarja:

“Veseli smo, da je slovenski zero waste naziv končno dobil nadgradnjo na evropsko raven, saj je interes za implementacijo doma in v tujini že sedaj velik. Slovenija je ponovno pokazala, da je lahko zgled.”

Tudi mreža slovenskih organizacij z obstoječim zero waste nazivom, ki ga podeljujejo Ekologi brez meja, nacionalna zero waste organizacija, se širi. Dosedanjemu prvemu Zero waste resortu sta se letos pridružila še Soča Guesthouse in Gostilna Mrak. Oba turistična ponudnika sta uspešno uvedla zero waste ukrepe in presegla mejo 90 % ločeno zbranih odpadkov. V naslednjih letih se bosta posvetila zmanjševanju količin odpadkov ter pripravi na pridobitev evropskega certifikata.

Hiša Mrak

Gostilna Mrak

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...