Avtor: Katja Sreš, dne 13. november 2024, 09:11

Takšnega tedna v resnici še nimamo. Smo pa letos dobili Teden slovenske hrane, ki poteka med 11. in 17. novembrom in je tako več kot odličen uvod v Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki, prav ste uganili, letos poteka na temo odpadne hrane

Ekologi brez meja ga bomo obeležili s predavanjem Ne meč’mo hrane stran! 19. novembra v Idriji. Sicer pa smo na polno zagrizli v projekt Krožnik 12.3. Še vedno vabljene k sodelovanju gostilne in restavracije, ki bi želele prihraniti, narediti nekaj smiselnega in ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane 24. 4. 2025 zadovoljno spremljati uspešne ukrepe. 

Za leto 2024 res lahko rečemo, da je bilo leto hrane. Zvrstili so se številni dogodki, izmenjane perspektive pa so presegle običajna omizja enih in istih ‘prepričanih’. Ob letošnjem Slovenskem dnevu brez zavržene hrane smo bili na atraktivni predstavitvi nove skovanke hranozavest, sodelovali na posvetu 'Spoštujmo hrano, spoštujmo planet' in soustvarjali kritično debato o trajnostnih prehranskih sistemih v podkastu Alumniteka

Čez poletje smo ideje za manj odpadne hrane v gospodinjstvih zbrali v Sparovemu trajnostnemu vodniku, obiskali pa smo tudi kmetijsko-živilski sejem Agra, kjer smo povzeli naše 10-letno delo na tem področju. S primerom dobre prakse smo sodelovali na konferenci Zdravstvo na zeleni poti, ob Svetovnem dnevu varnosti hrane v Državnem svetu pa na posvetu odprli razpravo s prispevkom na temo trenj med varnostjo in krožnostjo živil

Tudi 29. 9., Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ni šel mimo nas. Udeležili smo se premiernega predvajanja Spoštujmo hrano, spoštujmo planet, Hranozavestne pokušine Pod strehco in seveda številnih medijskih nastopov, med njimi tudi v Svetovalnem servisu

Najstarejši izmed prehranskih dni, dan hrane, smo sicer preživeli na daljavo a v družbi 150 pedagogov in strokovnih delavcev, ki so na povabilo NIJZ prisluhnili našim idejam za zmanjševanje zavržene hrane in ozaveščanje. O zavrženi hrani pa je govor tekel tudi na nedavnem dogodku Izzivi krožnega biogospodarstva na ravni občin in regij v Kranju

Poleg naštetega smo izvedli še številna predavanja, igre in usposabljanja za šolarje, podjetja in turistične ponudnike. Se že veselimo prihodnjega leta, ko bomo na Krožniku 12.3 ponudili nove podatke in bo sodelovanj še za Slovenijo brez zavržene hrane še več!

Naslovna fotografija: Marko Pigac