Avtor: Katja Sreš, dne 12. november 2022, 09:11

Sodelovalna igra ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov

Tudi Ekologi brez meja se pridružujemo letošnjemu Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov, ki bo na temo tekstilnih odpadkov potekal med 19. in 27. novembrom. Z eno najbolj perečih vrst odpadkov se ukvarjamo že desetletje. Le kdo ne pozna izmenjav oblačil Tekstilnica? Pa Dneva v rabljenih oblačilih (23. april), ki je plod raziskovalno-zagovorniškega projekta Obleka naredi človeka?

Izkušnje in znanja pa smo tokrat zapakirali v nekoliko drugačno obliko ozaveščanja. Zasnovali smo namreč inovativno sodelovalno igro po vzoru sob pobega. Kot pri igri na temo zavržene hrane, so tudi tokrat v ospredju pravljični junaki, le da nam namesto Janka in Metke do novih spoznanj tokrat pomagajo Videk in druščina živali.

Odkrijte Vidkovo skrivno kodo tekstilne revolucije

Ko je Videk odrastel, je videl, kako malomarni smo postali ljudje in koliko oblačil ima vsak izmed nas. Ker se je iz otroštva spomnil, koliko truda je potrebnega, da nastane ena srajčica, nikakor ni mogel razumeti, kako so oblačila danes lahko tako poceni. Zgroženo je opazoval kupe oblačil, ki so jih njegovi sosedje odlagali v zabojnike z oblačili – veliko oblačil se mu je zdelo še popolnoma nenošenih. Videk se je zato odločil, da želi nekaj spremeniti. Vsem ljudem bo predal sporočilo o tem, kako problematična je tekstilna industrija in kako lahko sami poskrbimo, da bodo naša oblačila prijazna do okolja, zato je razvil to igro. Vam bo uspelo pravočasno razvozlati njegovo skrivno kodo tekstilne revolucije in prispevati svoj mozaik k boljšemu ravnanju s tekstilnimi odpadki?

Vabljeni, da kodo odkrijete skupaj z nami, in sicer v torek, 22. novembra, ob 17. uri v prostorih Okoljskega centra na Trubarjevi 50 v Ljubljani. Igra, pri kateri vas bomo razdelili v skupine, poteka dve uri. Obvezne prijave zbiramo prek obrazca na tej povezavi. Aktivnost je primerna za različne starostne skupine, udeležba pa je brezplačna. Pohitite s prijavo, saj je število mesto zelo omejeno!

Preizkusite se v reševanju različnih ugank in se mimogrede naučite še koristnih nasvetov za manj odpadnega tekstila!