Avtor: Katja Sreš, dne 8. august 2022, 14:08

2008, Estonija, 2018, cel svet. Vmes smo 2010 in 2012 očistili še Slovenijo in prevzeli štafetno palico rekorderjev po udeležbi na čistilnih akcijah. 17. septembra 2022 je ponovno priložnost, da pokažemo, kakšno moč imajo individualna dejanja. Akcij Očistimo Slovenijo sicer ne organiziramo več, ponujamo pa nekaj idej, kako obeležiti svetovni dan čiščenja. 

Čistili bomo obalo

Tudi letos se bomo Ekologi brez meja pridružili akciji Čista obala, ki poteka v sklopu največje svetovne prostovoljne čistilne akcije obal, morij in jezer - International Coastal Cleanup (ICC). Zakaj? Ker smo zagovorniki prakse, da čiščenje ni dovolj, ampak ga je treba izkoristiti za pridobivanje podatkov, ki lahko vplivajo na prakse gospodarstva in odločevalcev. Zato bomo ponovno opravili tudi popis blagovnih znamk preštetih odpadkov. 

Pridružite se nam pri popisu blagovnih znamk

Že peto leto zapored se do konca septembra zbirajo podatki o popisanih blagovnih znamkah odpadkov. Preprosta navodila so na voljo na naši spletni strani, za več informacij o dogajanju na globalni ravni pa vabljeni na prenovljeno spletno stran gibanja Break Free From Plastic, ki vodi to akcijo skupnostne znanosti. Popis lahko izvedete v sklopu organizirane čistilne akcije, kot del šolskih dejavnosti ali teambuildingov za podjetja - pri tem smo Ekologi brez meja z veseljem v pomoč. 

Lotite se najpogosteje najdenih odpadkov

Leta 2030 naj bi bilo v morjih več cigaretnih ogorkov kot rib. Tri četrtine ljudi je prepričanih, da so ogorki izdelani iz papirja ali bombaža, zato jih 4500 milijard letno konča v naravi. Cigaretni ogorki so izdelani iz plastike in so najpogosteje najdeni plastični odpadek v naravi, prednjačijo pa tudi med vsemi ostalimi vrstami odpadkov. Ker lahko zgolj en ogorek onesnaži 1000 litrov vode, ima njihovo odstranjevanje velik pomen. Vabljeni, da se pridružite in sporočite število - v en lonček za kavo za s sabo gre cca 280 ogorkov, v litrsko plastenko pa 750. Tudi pri pobiranju ogorkov lahko sodelujete v skupnostni znanosti in prispevate podatke o popisanih blagovnih znamkah. 

Vsak pobran (in popisan) odpadek šteje

Lani je 13,5 milijonov prostovoljcev iz 191 držav sveta, tudi Slovenije, iz narave odstranilo 53 milijonov kg odpadkov in 10 milijonov cigaretnih ogorkov. Tudi zaradi tako velikega učinka na videz majhnih dejanj, se World Cleanup Day poteguje za naziv uradnega svetovnega dneva pri Združenih narodih. 

Popis blagovnih znamk pa je k sodelovanju pritegnil več kot 11 tisoč prostovoljcev iz 45 držav, ki so zbrali več kot 330 tisoč kosov odpadkov. Pridružite se nam tudi vi!

Naslovna slika: Let's Do It World