Avtor: Katja Sreš, dne 13. september 2022, 14:09

Lani je več kot 100 prostovoljcev, med katerimi smo bili tudi Ekologi brez meja, na tradicionalni akciji Čista obala, ki je potekala na dan globalne čistilne akcije World Cleanup Day, iz naše obale odstranilo 24.330 kosov oz. 91 kilogramov odpadkov. Rokave bomo zavihali tudi letošnjega 17. septembra - pridružite se nam na obali ali drugod po Sloveniji.

Zakaj bo trinajsta Čista obala posebna?

Po čiščenju in monitoringu med 9.30 in 12.00 se bo dogajanje nadaljevalo od 13.30 naprej v HEKO v Kopru (Cesta Zore Perello - Godina 3). Pod mikroskopom si bomo lahko najprej ogledali mikroplastiko, ki plava v slovenskem morju, ob 14.30 pa bodo strokovnjaki in aktivisti podelili stanje odpadkov v morju ter aktivnosti, ki lahko pripomorejo, da bo le to bolj čisto.

Letos se akciji pridružuje tudi Martin Strel, slovenski ultramaratonski plavalec in večkratni Guinnessov rekorder, ki se pripravlja na odpravo in globalni podvig WORLD SWIM – plavanje okrog sveta, s sloganom »plavati za okolje, prijateljstvo, mir in čiste vode«. Med samo akcijo bo s plavanjem in monitoringom slovenskega morja najavil odpravo in se kasneje tudi pridružil na pogovoru.

Več informacij o akciji in možnostih sodelovanja je na voljo na Facebook strani Čista obala.

Pirati plastike zavzemajo slovensko obalo (in reke)!

Ekologi brez meja bomo poleg obeležitve World Cleanup Day priložnost izkoristili tudi za popis blagovnih znamk in vzorčenje odpadkov po metodologiji Piratov plastike. Pri tem se nam bodo pridružili tudi kolegi iz Inštituta za vode RS in Morske biološke postaje Piran - Nacionalnega inštituta za biologijo. Z ekipo Piratov plastike se po čistilni akciji lahko srečate v HEKI v Kopru. Projekt skupnostne znanosti Pirati plastike pomembno prispeva k odkrivanju stanja odpadkov v vodah, zato smo veseli, da bomo z njim nadaljevali tudi letošnjo jesen.

K sodelovanju v projektu tudi tokrat vabimo slovenske šole. Število mest je omejeno, interes za sodelovanje pa je mogoče do 16. septembra sporočiti prek obrazca.

Štefan iz Inštituta za vode RS in naš Jaka sta piratsko misijo nedavno predstavila tudi na dogodku Za Savo v Hrastniku v podporo naši najdaljši reki (foto: Brina Sotenšek).

Nekaj idej za 17. september

Če se nam ne morete pridružiti na obali, pa lahko rokave zavihate kjerkoli drugje. V enem od prejšnjih zapisov smo zbrali konkretne predloge za aktivacijo - pridružite se nam lahko pri popisu blagovnih znamk, se posvetite pobiranju cigaretnih ogorkov ali organizirate čistilno akcijo v svojem okolju. Na tem mestu pa dodajamo še eno idejo. Organizacije, ki si pod koordinacijo društva Eko krog prizadevamo za uvedbo kavcijskega sistema, bomo vesele vseh vaših fotografij zavržene embalaže pijač. Kdo bi si mislil, a marsikdo si še vedno zatiska oči, da plastenk v naravi ni. Pomagajte jim spregledati in nam fotografije pošljite na info@ocistimo.si.

Naslovna slika: Teja Blatnik