14
Sep
2016

90 NVO za prihodnost brez onesnaževanja s plastiko

Logo plastika

Ponosni smo, da smo tudi Ekologi brez meja del mreže 90 nevladnih organizacij, ki je danes predstavila globalno vizijo, sestavljeno iz 10 jasnih korakov, katerih končni cilj je prihodnost brez onesnaževanja s plastiko. Vizija je prvi korak globalnega gibanja, ki želi spremeniti uporabo in odnos družbe do plastike.

Če ne bomo nemudoma ukrepali, bo do leta 2050 v oceanih več plastike kot rib, opozarjjao znanstveniki. Plastika ogroža biotsko raznovrstnost v morjih in predstavlja tveganje za zdravje ljudi. Kljub nevarnostim, ki jih tovrstno onesnaževanje prinaša tako planetu, kot ljudem, pa se vlade in industrija vse do danes niso uspele resno spoprijeti s sistemskimi spremembami, ki bi prinesle rešitev problema.

plastikaZWE

Sveženj o krožnem gospodarstvu in Strategija o plastiki predstavljata veliko priložnost, da se na ravni EU temeljito spremeni njena uporaba in prepreči nastajanje plastičnih odpadkov. Odločevalci na ravni politik morajo upoštevati celoten cikel plastike, od pridobivanja nafte, oblikovanja in odpadkov, saj brez tega spremembe ne bodo mogoče.

»Tokrat so se prvič zbrale skupine s celega sveta in skupaj iskale rešitve, ki bi zaustavile onesnaževanje s plastiko. To je začetek gibanja, ki bo spodbudilo vlade, mesta in industrijo k odločnemu reševanju tega čedalje večjega problema,« pravi Delphine Lévi Alvarès, ki je pri Zero Waste Europe odgovorna za politike in koordinira gibanje na evropski ravni.

Evropske vlade in multinacionalke se morajo soočiti s svojo odgovornostjo zaradi spodbujanja neodgovorne uporabe plastike ter za posledice uničevanja okolja na globalni ravni, ki pogosto prizadane najbolj ranljive skupnosti. Če ne bo močne in usklajene podpore spremembam s strani politike, je jasno, da bo gospodarstvo nadaljevalo z nekritično uporabo plastike in onesnažavnje se bo še okrepilo.

Zato podpisane nevladne organizacije pozivamo Evropsko komisijo in države članice k ambicioznim spremembam politik, ki bodo odprle pot v prihodnost brez plastičnega onesnaževanja.

Pridruži se nam tudi ti!

Tukaj najdete vizijo gibanja, video in dodatne informacije.

Sporočilo za javnost v angleščini najdete tukaj.

Več informacij

Delphine Lévi Alvarès

Zero Waste Europe

+32 478 71 26 33

delphine@zerowasteeurope.eu

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...