08
Nov
2016

Prostovoljna shema certificiranja »Ecofesta Puglia«

Apulija, regija v peti italijanskega škornja, o kateri ne slišimo prav pogosto. Seveda to ne pomeni, da se tam nič ne dogaja — na področju trajnostnih, okolju prijaznih prireditev lahko govorimo o pravi mali revoluciji.

Ekipo treh zagnancev je pred petimi leti zmotila količina odpadkov, ki so nastajali na kulturnih prireditvah, katerih so se udeleževali. Ustanovili so organizacijo in se lotili dela. Cilj? Apulijske prireditve s čim manjšim okoljskim odtisom. V kratkem so imeli pripravljen osnutek programa, ki se je v naslednjih letih prelevil v uradno prostovoljno certifikacijsko shemo »Ecofesta Puglia«. Gre za edino tako shemo v Italiji, ki ustreza tudi ISO 20121, mednarodnemu standardu za vodenje sistemov za trajnost prireditev, kar ji daje mednarodno težo in primerljivost. Pomembnost je prepoznala tudi regionalna oblast.

Ekološki otok (Foto: Ecofesta Puglia)

Ekološki otok (Foto: Ecofesta Puglia).

V osnovi organizatorjem pomagajo prireditve preobraziti v okolju prijazne hibride z dodatno ozaveščevalno noto. Ne le s svetovanjem, ampak z aktivno vključitvijo v načrtovanje, promocijo, izvedbo in spremljanje. Tako pridobijo tudi vse potrebne podatke, na podlagi katerih lahko nato ustrezno uspešnim prireditvam podelijo certifikat. Podobno delamo tudi Ekologi brez meja, le da smo mi šele dobro začeli.

Za odličen uspeh skrbi četica prostovoljcev, ki je aktivna tudi izven časa prireditev.

Za odličen uspeh skrbi četica prostovoljcev, ki je aktivna tudi izven časa prireditev (Foto: Ecofesta Puglia).

Preko različnih ukrepov zmanjšujejo količine nastalih odpadkov, mešanih ostankov in izpustov toplogrednih plinov. Od biorazgradljivega pribora, ločevalnih košev z jasnimi oznakami, pomočniki pri ločevanju odpadkov in podobnimi ukrepi iz naših smernic, do ozaveščevalnega programa za mlajše, kupovanja zelenih odpustkov in sajenja dreves za ponor CO2. Ali še bolj inovativnih kot je 3D tisk praktičnih izdelkov iz plastike reciklirane na prireditvi sami!

Odlično označeni otoki in prekriti koš za mešane odpadke

Jasno označeni otoki in prekriti koš za mešane odpadke (Foto: Ecofesta Puglia).

V letu 2015 se je shemi pridružilo že 35 prireditev, v povprečju pa so dosegle 72 % stopnjo ločenega zbiranja odpadkov. Najboljša med njimi kar 97,2 % in s tem z odlagališč preusmerila 15 ton odpadkov! Z naraščajočim številom organizatorjev so se pojavili prvi sinergični učinki. Zdaj skupinsko nabavljajo biorazgradljive krožnike, pribor in kompostnike, s čimer so si znižali cene in hkrati povečali dostopnost teh izdelkov vsem drugim. Z drugimi besedami, posredno krepijo zeleni trg in lokalno gospodarstvo premikajo v bolj krožne vode.

zwturizem_mop

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...