16
Okt
2016

Zakaj bi morali organizirati prireditve z manj odpadki?

Zakaj pa jih ne bi, je prvo vprašanje, ob katerem se srečamo s celo vrsto ovir in izgovorov. Ovire so še posebej koristne – ko jih prepoznamo, lahko začnemo iskati rešitve, da jih premostimo, izgovori pa …

V preteklih dveh tednih smo na Vrhniki in v Velenju izvedli dve pilotni delavnici za zmanjševanje odpadkov na prireditvah. Še posebej sta bili namenjeni organizatorjem različnih javnih in zasebnih dogodkov ter prireditev, saj smo iskali praktične rešitve in črpali iz primerov, s katerimi se ob načrtovanju in izvedbi srečujejo udeleženci naših delavnic.

Delavnici smo izvedli v sklopu projekta Prehod v zeleno gospodarstvo na področju turizma, v okviru katerega smo pripravili tudi Splošne smernice za organizacijo Zero Waste prireditev.

Natančno smo predstavili kaj pomeni mednarodni naziv “Zero Waste prireditev” in definirali za naš prostor prilagojen naziv “Prireditve z manj odpadki”. Več kot dobrodošel pa je prav vsak korak, ki ga organizatorji naredijo v smeri zmanjšanja odpadkov in ohranjanja naravnih virov.

Delavnic so se udeležili predstavniki javnih zavodov za turizem, kulturo, turističnih društev, občin in komunalnih podjetij, mladinskih centrov, podjetij in drugih organizacij, ki prirejajo manjše dogodke ali celo festivale, ki so med večjimi v Sloveniji.

delavnica_vrhnika_skupna
Udeleženci delavnice na Vrhniki med predstavitvijo smernic za Zero Waste prireditve (foto: Urša Zgojznik)

Delavnica, ki traja slabe 4 ure, zajema:

  • predstavitev Zero Waste koncepta in konkretnih smernic z ukrepi za organizacijo dogodkov z manj odpadki,
  • pregled lastnih primerov, dobrih in slabih praks iz Slovenije in tujine,
  • praktično delo v homogenih skupinah, kjer udeleženci preko smernic oblikujejo konkretne ukrepe, ki jih lahko takoj začnejo uvajati na lastnih dogodkih in prireditvah.

delavnica_velenje
“Delavnice so bile usmerjene v zelo konkretno iskanje rešitev, primeri iz prakse so bili še posebej koristni, tako dobri kot slabi, iz katerih se lahko še več naučimo,” je po delavnici zapisal eden od udeležencev (foto: Urša Zgojznik)

V prihodnje bomo delavnice še izvajali, z veseljem se odzovemo tudi na povabila za izobraževanja v vašem kraju, ob tem pa bomo pripravljali tudi izvedbene načrte konkretnih prireditev, ki želijo zmanjšati količine odpadkov in učinkovito ravnati z naravnimi viri.

Z udeleženci smo soglasno ugotavljali, da je prostora za izboljšave še ogromno in da je zato skoraj vseeno, kje začnemo. Je pa modro začeti s koraki, ki so najlažji, najcenejši, a dajo hkrati dovolj poguma in volje, da sistem organizacije iz leta v leto izboljšujemo tudi v smislu kakovosti.

Ob koncu pa še namig, kje najdete odgovor, zakaj postaja trajnostno in zeleno usmerjen turizem, vključno s prireditvami, edina sprejemljiva vrsta turizma za prihodnost. V publikaciji Turizem, krožno gospodarstvo in odpadki smo povezali ravnanje z naravnimi viri, krožno gospodarstvo in turizem, kot eno večjih globalnih industrij, ki bi se morala odločneje vključiti v prizadevanja za destinacije brez odpadkov.

Več o projektu Zero Waste turizem (Prehod v zeleno gospodarstvo na področju turizma): http://ebm.si/zw/turizem/

Več fotografij z dogodka v Velenju najdete tukaj, z dogodka na Vrhniki pa tukaj (malce nižje).

Piše: Urša Zgojznik

zwturizem_mop

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...