11
Nov
2019

Je rešitev v kemičnem recikliranju?

Kemično recikliranje se v zadnjem času promovira kot možna rešitev upravljanja z odpadki, še posebej plastičnega onesnaženja. Pa je temu res tako? Zero Waste Europe je pred kratkim objavil izsledke študije o tematiki. Raziskava vključuje tudi priporočljive spremembe politik, ki naj bi zagotovile, da bo kemično recikliranje resnično dopolnjevalo, ne pa ogrožalo krožno gospodarstvo.

Zero Waste Europe v prvi vrsti jasno poudari, da je prava rešitev v ukrepih preprečevanja in ponovne uporabe, ne v kemičnem recikliranju. Plastike ne moremo v nedogled mehanično reciklirati, ne da bi zmanjšali njeno kakovost in lastnosti, prav tako pa vse vrste plastike za kemično recikliranje niso primerne.

Kemično recikliranje je kvečjemu dopolnilna rešitev mehanskemu recikliranju, kadar je plastika preveč razkrojena, onesnažena ali zapletena za ustrezno materialno predelavo. Za kemično recikliranje tudi še ni zrela tehnologija in kratkoročno ni izvedljivo, kar sta ključna dejavnika, ki ju je treba upoštevati pri oblikovanju evropskega krožnega gospodarstva.

Poročilo poudarja pomen postavitve ustreznega zakonodajnega okvirja in sprememb veljavne zakonodaje o odpadkih:

  • Izdelati je treba jasno definicijo kemičnega recikliranja, ki izključuje vsako delovanje, ki ne povzroči proizvodnje nove plastike.
  • Kot kemično recikliranje je lahko opredeljen samo postopek z nižjim ogljičnim odtisom kot proizvodnja plastike iz deviških surovin.
  • Kemično recikliranje se lahko uporablja zgolj za ravnanje z razkrojeno ali onesnaženo plastiko in nikoli za takšno, ki je zbrana ločeno.
  • Vzpostaviti je treba sisteme preverjanja, ki bodo zagotovili, da je proizvod kemičnega recikliranja zgolj plastika oziroma plastične surovine, ne pa gorivo.
  • Da bi se izognili konkurenci mehanskega recikiranja in razlikovali od postopkov predelave in odlaganja, je treba v hierarhiji ravnanja z odpadki dodati novo stopnjo za tiste postopke, ki pridobivajo materiale iz mešanih odpadkov, ki bi sicer končali v sežigalnicah ali na odlagališčih.
  • Za skladnost z evropskimi podnebnimi cilji in programi krožnega gospodarstva je lahko financiranje Evropske unije dovoljeno zgolj za operacije pridobivanja plastike iz plastike.

Če vas tema podrobneje zanima, se lahko udeležite webinarja, ki bo 12. novembra.

Piše: Barbara Zorko

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...